Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Evropa o místo na fotbalovém MS nepřijde, i nadále bude mít 13 zástupců

Curych – I nadále bude mít Evropa na fotbalovém mistrovství světa 13 zástupců, přestože staronový prezident FIFA Joseph Blatter během své kandidatury sliboval změnu počtu míst pro jednotlivé kontinenty. Nakonec se však nic nemění, což potvrdil i výkonný výbor FIFA. Na šampionátu v roce 2018 se Evropa představí dokonce se 14 týmy, protože pořadatelem turnaje je Rusko.

Radující se Mark van Bommel a Arjen Robben na MS 2010
zdroj: imago sportfotodienst

Změna počtu míst pro jednotlivé kontinenty byla součástí Blatterovy prezidentské kampaně. Evropě hrozilo, že minimálně o jedno místo přijde. I proto UEFA ve volbách podporovala Blatterova protikandidáta Alího bin Husajna, který sliboval navýšit počet účastníků MS z 32 na 36.

Předseda UEFA Michel Platini uvedl, že je pro něj zcela nepřijatelné, aby Evropa přišla byť o jediné ze 13 míst. Nakonec se žádná revoluce v rozdělení míst nekonala, což naznačil Blatter už ve svém projevu po pátečním vítězství, když řekl, že na kvóty pro MS sahat nebude. To potvrdil i výkonný výbor.

Evropě zůstává 13 účastníků, Afrika má pět míst, Jižní Amerika a Asie po čtyřech a další si mohou vybojovat ve vzájemné baráži. Severní a Střední Amerika mají jisté tři místa, o čtvrté budou hrát v baráži s Oceánií, pro kterou je to jediná možnost, jak mít svého zástupce na MS. Zbylé místo má pořadatel.

Toto rozložení sil se nebude měnit ani pro světový šampionát 2022 v Kataru. Pro rok 2026 se má jednat o tom, zda se počet účastníků nezvýší z 32 na 40. "Byl to jeden z návrhů, který zazněl. Rozhodnout by se mělo v létě 2017, takže to bude téma už pro příští kongres," řekl šéf německého svazu a člen výkonného výboru FIFA Wolfgang Niersbach. O šampionát v roce 2026 se mohou ucházet státy ze všech kontinentů kromě Asie, protože předchozí turnaj hostí Katar. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články