Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

UEFA chce přesunout páteční kongres FIFA, zvažuje i bojkot

Curych/Londýn/Varšava - Evropská fotbalová asociace UEFA žádá kvůli korupčnímu skandálu činovníků FIFA odložení páteční volby předsedy Světové fotbalové asociace. Jejím hlavním favoritem měl být dosavadní předseda Sepp Blatter. Mluvčí FIFA už naopak oznámil, že volby plánované na pátek proběhnou podle plánu.

Sídlo FIFA v Curychu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Jsme pevně přesvědčeni, že kongres FIFA by měl být přeložen a nový předseda by měl být zvolen v příštích šesti měsících," uvedl generální sekretář UEFA Gianni Infantino. "Hrozí, že nadcházející kongres FIFA se změní ve frašku, a proto by evropské svazy měly obezřetně zvažovat svou účast. Členské svazy UEFA se zítra před kongresem sejdou a rozhodnou o dalších krocích, které jsou nutné k ochraně fotbalu," oznámila UEFA.

Evropská fotbalová asociace zároveň konstatovala, že ve vedení FIFA je potřeba provést zásadní změny. "UEFA dává mezinárodní federaci červenou kartu. Dnešní události jsou pro FIFA pohromou a poškozují obraz celého fotbalu. UEFA je z toho v šoku a zarmoucena," sdělil Infantino. Šéf UEFA Michel Platini odmítl aféru osobně komentovat.

FIFA zatím trvá na tom, že kongres i volba předsedy se uskuteční podle plánu, protože s nynějším vyšetřováním přímo nesouvisí. Favoritem voleb byl dosud stávající dlouholetý šéf světového fotbalu Sepp Blatter. Jeho vyzyvatel jordánský princ Alí bin Husajn dnes zdůraznil, že FIFA potřebuje vedení, které obnoví důvěru fotbalových fanoušků na celém světě.

"Nemůžeme pokračovat v krizi FIFA, krizi, která pokračuje a netýká se jen dnešních událostí. FIFA potřebuje vedení, které vládne, řídí a chrání naše národní asociace. Vedení, které přijme odpovědnost za své počínání a nebude se zříkat viny. Vedení, které obnoví důvěru stovek milionů fotbalových fanoušků na celém světě," uvedl Husajn.

Devětasedmdesátiletý Švýcar Blatter by se do čela světového fotbalu postavil už popáté, přestože za fungování FIFA bývá často kritizován. V nynější situaci, kdy podezření z korupce těžce poškozuje světový fotbal, oprávněnost Blatterovy kandidatury mnozí komentátoři zpochybňují. 

Šéf anglické fotbalové asociace Greg Dyke v prohlášení uvedl, že "je otázkou, zda by se volba v nynější situaci měla uskutečnit". Podle šéfa skotské fotbalové asociace Stewarta Regana navrhuje pět fotbalových svazů přenést páteční volební kongres na jiný termín. Regan na Twitteru napsal, že mezi fotbalovými funkcionáři kolují různé spekulace a uskuteční-li se hlasování, Blatter skotský hlas nedostane. Většina Evropy už před policejním zásahem stála za Blatterovým konkurentem jordánským princem Alím bin Husajnem.

Šokován událostmi je také předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach. "To, co se odehrálo v Curychu, je šokující a škodí celému fotbalu," řekl Niersbach. "Bylo by otřesné, pokud by se závažná obvinění vůči členům FIFA, která jsou ve vzduchu, potvrdila," uvedl šéf německého fotbalu ve Varšavě.

Šéf německé bundesligy Reinhard Rauball se vyslovil pro změnu programu nadcházejícího kongresu. "Bylo by naprosto špatným signálem, pokud by pod dojmem tohoto vývoje byla agenda kongresu FIFA taková, jak bylo naplánováno," řekl Rauball.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články