Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zlatokopové z Wembley konečně vítězní. S Německem vyhráli 6:3

Praha - Odveta za finále ME v roce 1996 se vydařila. Památný český výběr z Eura v Anglii porazil pod vedením Dušana Uhrina staršího ten německý 6:3. Čeští fotbalisté tak při oslavách výročí finále oplatili Německu tehdejší porážku 1:2 v prodloužení. Bývalí reprezentanti nastoupili v téměř stejném složení jako před 19 lety ve Wembley a pod dirigentskou taktovkou Pavla Nedvěda s Patrikem Bergerem přehráli německé legendy v čele s Lotharem Matthäusem.

Z českých opor ze šampionátu 1996 chyběli jen Vladimír Šmicer s Jiřím Němcem, naopak tým posílili Jan Koller a Pavel Hapal, který o start na tehdejším Euru přišel na poslední chvíli vinou zranění.

Od začátku byli ústředními postavami utkání Nedvěd s Bergerem, kteří působili, jako kdyby před lety hráčskou kariéru ani neukončili. Ve spolupráci s Karlem Poborským bavili diváky a potvrzovali, proč patří k nejlepším hráčům v české historii.

"Jejich spolupráce byla vynikající a do útoku jsme byli velmi silní. Potvrdilo se, jak silný tým jsme tehdy měli," řekl trenér Uhrin. "Bylo vidět, že Češi do toho šli víc. Asi nám chtěli to finále oplatit. Navíc měli dva famózní hráče Bergera a Nedvěda, kteří by mohli stále hrát profesionálně," konstatoval trenér Německa Otto Rehhagel.

V 7. minutě Nedvěd krásně vysunul Poborského, který si počkal a připravil snadný gól pro Druláka. Bývalý ligový kanonýr následně po akci Bergera předložil gólovou přihrávku Kukovi. Neuville sice snížil, ale Nedvěd další skvělou přihrávkou vyslal do sóla Kuku, který se vyhnul ofsajdu a vstřelil svůj druhý gól.

O další snížení se postaral Zickler, pak ale definitivně rozhodl Berger. Nejprve hezkou individuální akcí vybídl ke skórování Poborského a pak nechal promluvit svou pověstnou levačku střelou zpoza vápna k tyči.

Němci poté potvrzovali svou nechuť k porážkám a zatlačili, ale povedlo se jim pouze snížit. Proti větší dramatizaci byl totiž brankář Maier, který předvedl několik skvělých zákroků. "Měli jsme hodně šancí, na hráčích bylo vidět, že nechtějí prohrát, ale Češi měli famózního brankáře, který tam kouzlil," pochválil Maiera Rehhaggel.

"Jsem hrozně rád, že jsme takový zápas absolvovali. Naposledy jsem chytal před rokem při exhibici v Rapidu. S Petrem Koubou jsme si dělali srandu, že po 19 letech jsem ukázal oprávněnost své nominace do Anglie," komentoval svůj výkon Maier.

Definitivu výsledku dala technická střela Kubíka. Poté už si oba týmy užívaly hlavně atmosféru na stadionu, kam přišlo oslavit největší úspěch českého fotbalu v samostatné historii téměř 15 tisíc fanoušků.

Pavel Kuka, organizátor celé akce:

"Mám obrovský respekt před každým, kdo si tu vstupenku koupil, protože nebyla levná. Doufám, že lidé pochopili, proč to tak bylo. Taková akce by nikdy bez finanční pomoci diváků nešla udělat. Je fantastické, že jsme mohli ještě se ziskem podpořit Nadaci fotbalových internacionálů."

"Kéž by takových akcí bylo víc, bylo vidět, že si to fanoušci užívají," řekl Uhrin. "Užil jsem si to. Příjemná atmosféra na krásném stadionu, dalo by se to přirovnat k nedávné rozlučce Davida Jarolíma v Hamburku. Tenhle zápas se tomu hodně přiblížil," doplnil Koller.

Výtěžek z akce, 500 tisíc korun, byl o poločase předán Nadaci fotbalových internacionálů, která podporuje bývalé hráče z dob, kdy ještě fotbal nebyl tak výnosnou profesí.

Česko - Německo 6:3 (3:2)

Branky: 25. a 38. Kuka, 7. Drulák, 57. Poborský, 61. Berger, 71. Kubík - 32. Neuville, 39. Zickler, 65. Reich. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Filípek. Diváci: 14 670.

Česko: Petr Kouba, Pavel Srníček, Ladislav Maier - Radoslav Látal, Jan Suchopárek, Miroslav Kadlec, Michal Horňák, Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Pavel Kuka, Radek Drulák, Luboš Kubík, Radek Bejbl, Patrik Berger, Martin Kotůlek, Karel Rada, Pavel Hapal, Jan Koller. Trenér: Uhrin starší.

Německo: Perry Bräutigam, Oliver Reck - Lothar Matthäus, Mario Basler, Fredi Bobic, Jens Nowotny, Ulf Kirsten, Guido Buchwald, Oliver Neuville, Jörg Heinrich, Jörg Albertz, Stefan "Paule" Beinlich, Fabian Ernst, Maurizio Gaudino, Hans Pflügler, Marko Rehmer, Marco Reich, Bernd Schneider, Dariusz Wosz, Alexander Zickler. Trenér: Rehhagel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články