Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kozáčik: Toto ocenění je ještě cennější než loni

Praha - Nejlepším brankářem fotbalové ligy byl podruhé za sebou vyhlášen plzeňský Matúš Kozáčik. Slovenský gólman si ocenění velmi váží už z toho důvodu, že právě na brankářském postu je v české lize velmi silná konkurence.

Sport
zdroj: ČT4

"Toto je ještě cennější než loni, protože jsem mohl pomoci Plzni k titulu. O to více mě to těší," řekl Kozáčik. "Týmové úspěchy jsou to nejcennější, ale i za takovou individuální cenu jsem rád," dodal. Sám by prý nevěděl, kterému z ligových brankářů dát hlas. "Vážím si toho, protože konkurence mezi brankáři je opravdu veliká. Ve Spartě chytají skvěle David Bičík s Markem Štěchem, v Teplicích je Tomáš Grigar a jsou tu i další výborní gólmani. Těžko jednoho vybrat," prohlásil Kozáčik.

V 31 letech prožívá nejlepší období kariéry, když vedle Plzně patří k oporám i v reprezentaci. "Angažmá v Plzni mi pomohlo se jako brankář zlepšit. Hlavně ty těžké zápasy v evropských pohárech k tomu přispěly," řekl Kozáčik. "Nejtěžší je udržet pozornost a zůstat ve hře, většinou hrajeme na polovině soupeře, ale já musím zůstat připravený, přijdou dva tři zákroky, které musím zvládnout, a když se mi to nepovede, tak je to špatné," dodal.

Za nejtěžší a zároveň nejpovedenější utkání sezony považuje nedávný duel na Spartě, který Plzeň vyhrála 2:0 a udělala tak výrazný krok za titulem. "Na Spartě to bylo nejdůležitější utkání a nejcennější nula z těch čtrnácti. Kdybychom tam dostali gól, těžko by se to otáčelo. Byl to i nejtěžší zápas, hlavně z psychického hlediska, zvláště po prohře s Boleslaví," popisoval.

I proto za nejcennější zákrok sezony považuje rychlé vyběhnutí proti Ladislavu Krejčímu právě v duelu se Spartou. "To byl hodně důležitý moment v naší cestě za titulem," dodal. Ví, že nejdůležitější vlastností brankáře je spolehlivost. "Brankáři to mají těžké. Hráč totiž udělá v průměru tak pět chyb za utkání, ale brankář nesmí udělat ani jednu, protože jinak to většinou hrozí gólem," řekl Kozáčik.

Proto se většina brankářů vyhýbá riskantním rozehrávkám, ovšem Kozáčik má podobné výzvy rád. "Snažím se týmu pomoct i v rozehrávce. Navíc mě baví hrát nohama, i když je to někdy riskantní. Ale chceme hrát kombinačně a to vychází už ode mě," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články