Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec porazil Hradec a zachránil se. "Votroci" sestupují

Liberec - Východočeši prohráli ve 28. ligovém kole v Liberci 0:2. Hradec Králové potřeboval k oživení nadějí na záchranu zvítězit, což se mu v Liberci v samostatné lize povedlo jen v roce 1994. A i dnes k tomu měl hodně daleko. Hosté nezvládli úvod zápasu a už v 11. minutě dal srbský obránce Karišik hlavou první gól v české lize. Druhý přidal o 14 minut později Šural a tím bylo při střelecké nemohoucnosti hradeckých fotbalistů rozhodnuto.

David Vavruška
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Hradec potřeboval k oživení nadějí na záchranu nejlépe zvítězit, což se mu v Liberci v samostatné lize povedlo jen v roce 1994. "Votroci" ale vstup do existenčního utkání vůbec nezvládli a Liberec od úvodu diktoval tempo. První dvě šance ještě domácí nedali, ale v jedenácté minutě zacentroval z rohu Frýdek a nabíhající Karišik dal hlavou svůj první gól v české lize.

Hradec po inkasované brance trochu zvýšil aktivitu, ale v 25. minutě inkasoval druhý úder. Liberečtí nakrátko rozehráli standardní situaci z rohu hřiště, Koubek vyrazil Frýdkovu přízemní střelu před sebe a Šural z velkého úhlu chytrým obloučkem dostal míč za čáru. Dal svůj desátý gól v této ligové sezoně.

Hradec za první půli domácí branku nijak vážně neohrozil a navíc přišel kvůli zranění o gólmana Koubka, kterého do druhého dějství nahradil Kuciak. Hosté už neměli co ztratit a po pauze přidali. Ve 49. minutě chytil Trubačovu hlavičku Hroššo a pak Čermák z malého vápna hlavou minul.

Hradec ukazoval, proč má po Ostravě druhý nejhorší útok a na góly se nadře. V další dobré pozici totiž minul Trubač a tím jako by ofenzivní choutky hostů skončily. Domácí už závěr v klidu pohlídali a nemuselo je příliš mrzet, že Karišik po závaru svůj druhý gól v utkání nepřidal.

Slovan Liberec - FC Hradec Králové 2:0 (2:0)

Branky: 11. Karišik, 25. Šural. Rozhodčí: Proske - Wilczek, O. Černý. ŽK: Karišik - P. Černý. Diváci: 3529.

Liberec: Hroššo - Sus (46. Coufal), Karišik, Pokorný, Fleišman (89. Douglas) - Soungole - Delarge, Pavelka, Frýdek - Šural - Bakoš (73. Sackey). Trenér: Vavruška.

Hradec: T. Koubek (46. Kuciak) - Holeš, Rolko, Nosek, Plašil - P. Černý - Malinský (61. Petrus), Trubač, Čermák, Halilovič (81. Schwarz) - Vaněček. Trenér: Barborík.

David Vavruška (trenér Liberce): "Dneska byl nejpodstatnější výsledek, nic jiného. Nedovedu si představit, že bychom ligu honili ještě v posledních dvou kolech. Trochu jsem se obával, že to může vypadat jako v druhé půli, kdy nám to nešlo, protože poslední krok bývá nejtěžší. Mile mě překvapil nás vstup do první půle, měli jsme dost klidu na balonu, vytvářeli si šance, dvě branky jsme dali. Byl jsem až překvapený, že jsme tu hlavu měli nastavenou správně. Druhá půle ale byla z naší strany hrůzostrašná, nepřihrajeme si dva míče. Já to ale nechci kritizovat, kdo to nezažil, neví, co se v těch hráčích odehrává. Šumí vám v hlavě, klepou se vám nohy, nevíte, zda na sobě máte modrý dres. Jsem vděčný, že jsme to uhráli takhle. Když jsem k mužstvu nastoupil a podíval jsem se na zápasy, jaké hrajeme, tak bych nevěřil, že se zachráníme po 28. kole. Kromě realizačního týmu bych chtěl poděkovat fanouškům a Erichu Brabcovi. Přestal pode mnou hrát, ale místo toho, aby to podrýval, tak mi neuvěřitelně pomohl v kabině a zachoval se úžasně. Od této chvíle je to pro mě přítel."

Róbert Barborík (trenér Hr. Králové): "V první půli nebyl náš výkon dobrý. Chybělo mu nasazení, prohráli jsme spoustu soubojů a nevytvořili jsme si v podstatě žádnou brankovou příležitost. Po změně stran se už na to dalo dívat, byly tam situace, které vedly do brankových příležitostí. Ale z šesti situací, které jsme si vypracovali, jsme jen dvakrát trefili branku. Ligu jsme si neprohráli dneska. Hraje se na 30 zápasů, máme jen pět výher, a proto jsme tam, kde jsme. Kromě duelu s Příbramí na jaře jsme prohráli důležité zápasy i na podzim. Doma s Budějovicemi, s Jihlavou, která k nám tehdy přijížděla s dvěma body. Tam byly položeny základy našeho neúspěchu. Je tu spousta mladých a perspektivních fotbalistů, ten tým samozřejmě potřebuje nějaké doplnění. Myslím, že Hradec může hrát za rok znovu ligu."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy