Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Plzeň přejela Slovácko 4:0, dva góly dal Mahmutovič

Plzeň - Pohodové odpoledne prožila Plzeň v utkání se Slováckem s hladkou výhrou 4:0. Už v páté minutě jim pomohl vlastní gól Kerbra, výhru pak ještě potvrdili Kovařík z penalty a dvěma góly po brejcích Mahmutovič. Hosté navíc od 33. minuty dohrávali bez vyloučeného Mezlíka. Plzeň tak druhé Spartě odskočila na šest bodů, Letenští však mají před vzájemným duelem v příštím kole ještě nedělní zápas v Mladé Boleslavi k dobru.

Jan Kovařík z Plzně dává gól z penalty brankáři Slovácka Milanu Hečovi
zdroj: ČTK/AP autor: Pavel Němeček

Plzeň v minulých dvou kolech remizovala v Teplicích 0:0 a prohrála doma s Mladou Boleslaví 1:2. Další zaváhání tak už nechtěla dopustit a od začátku se do Slovácka pořádně zakousla. Pomohlo k tomu i nasazení útočníka Holendy, který tentokráte dostal v základní sestavě přednost před Mahmutovičem.

Právě Holenda šel při prvním rohu do souboje s gólmanem Hečou, ten Kovaříkův centr podskočil, a za ním naskakující Kerbr si srazil míč ramenem do vlastní branky. Rychlé vedení domácí ještě povzbudilo a Holenda s Kolářem mohli vedení navýšit.

Slovácko, které překvapivě nastoupilo v útoku bez kanonýra Doška, se chytlo až po čtvrthodině, kdy utlumilo tlak domácích. Směrem dopředu se však příliš neprosazovalo. To na druhé straně měl po půlhodině hry po dalším rohu velkou šanci Hubník.

Hned na to přišel další útok, Pilař pronikl do vápna, nacpal se před Mezlíka, který ho stáhnul a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Sudí Lerch navíc nařídil penaltu, kterou Kovařík proměnil tvrdou střelou do středu branky.

Hned po minutě druhé půle mohl další gól přidat Pilař, který dostal přihrávku za obranu, ale ve skluzu brankáře Heču nepropálil. V 58. minutě pak Vaněk při závaru nastřelil hlavou břevno.

Konstrukce branky pomohla hostům i v 72. minutě, kdy Kovařík táhl brejk dvou na jediného obránce, připravil tutovku střídajícímu Mahmutovičovi, bosenský útočník však trefil jen tyč odkryté branky. Jenže hned vzápětí si napravil reputaci a samostatný únik na gólmana zakončil gólem, svým desátým v sezoně. Pět minut před koncem pak po Kovaříkově centru přidal i jedenáctý, když tentokráte odkrytou branku trefil.

Slovácko za zápas ani jednou nevystřelilo na domácí branku, trenér Habanec alespoň využil rozhodnutý zápas k tomu, aby v závěru dal šanci teprve osmnáctiletému Galuškovi, pro něhož šlo o ligovou premiéru.

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 74. a 85. Mahmutovič, 5. vlastní Kerbr, 34. Kovařík z pen. Rozhodčí: Lerch - Wilczek, Blažej. ŽK: Mezlík, Valenta, Diviš. ČK: 33. Mezlík (všichni Slovácko). Diváci: 11.105.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk (81. Hrošovský), Hořava - Pilař (73. Petržela), D. Kolář, Kovařík - Holenda (69. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek.

Slovácko: Heča - Reinberk, Mezlík, Košút, Šimko - Valenta, Havlík - Hlúpik, Trávník (82. Kalouda), Kerbr (79. Galuška) - Diviš. Trenér: Habanec.

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Bylo potřeba to dnes zvládnout, za každou cenu vyhrát, aby po tom nešťastném zápase s Mladou Boleslaví přišlo uklidnění. Mužstvo si toho bylo vědomo, cílevědomě si šlo za vítězstvím. Samozřejmě nám to ulehčilo i to, že šel soupeř do deseti. Mohli jsme z toho vytěžit i víc, 4:0 je sice krásný výsledek, ale měli jsme tam i další šance a v určitých variantách může rozhodovat o titulu i skóre. Každopádně Slovácko je herně vyspělé mužstvo, má tam dobré hráče a není to lehký soupeř, proto si výhry cením. V útoku dostal šanci Holenda, protože jsem cítil, že je třeba udělat změnu. Holenda zahrál dobře, splnil úkol, který měl."

Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Když v Plzni někdo dostane tak rychle gól, tak je těžké s tím něco dělat. Minule jsme tu přežili penaltu a domácí znervóznili. O to jsme se chtěli snažit i tentokráte, ale to se nepovedlo. Navíc to umocnilo vyloučení Mezlíka. Chtěl jsem to rozhýbat, proto jsem z taktických důvodů nepostavil Doška, který by se tam uběhal a nebyl by tak platný. Naopak jsem tam dal rychlostní typy hráčů, jak to tu předvedla minule Mladá Boleslav. Jenže rychlý gól a vyloučení nám plány zhatily. U té první branky to Milan měl hned chtít boxovat, jenže to chtěl chytat a až na poslední chvíli si to rozmyslel. No a byl z toho nešťastný gól."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články