Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Brankářské zkušenosti českému výběru na ME díky Koubkovi chybět nebudou

Tým fotbalových lvíčat nemá zkušenějšího strážce branky, než je právě gólman Hradce Králové Tomáš Koubek. Ten nastupuje v reprezentačních výběrech pravidelně od roku 2009 a v jednadvacítce má již odchytáno třináct zápasů. Na klubové úrovni již několik let zůstává skutečným patriotem.

Tomáš Koubek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Fotbalové začátky sice ještě prožil v Ostřetíně, obci nedaleko Hradce Králové. Tehdy ještě nebylo úplně jasné, jaký post zvolí, a než našel své místo v brance, krátce si zahrál také na pozicích útočníka a záložníka. Poté už se však přesunul do krajského města, kde se skrze mládežnické kategorie propracoval až do prvního mužstva.

Dříve než černobílý dres "Votroků" však oblékl ten reprezentační. Debut si prožil ve výběru do osmnácti let, odchytal jeden poločas a v přátelském utkání s Itálií tak pomohl k výhře 1:0.

"Byl jsem z té nominace tehdy hodně udivený. Hráli jsme s dorostem v Olomouci, já jsem dostal sedm gólů a druhý den jsem jel na reprezentační sraz," vzpomíná. Volba to však byla správná, protože Koubek zaujal a v následující sezoně již vybojoval s devatenáctkou o účast na evropském šampionátu. V té době došlo také na již zmíněnou premiéru v české nejvyšší soutěži. Ta přišla v dubnu 2011 na hřišti Mladé Boleslavi, kde vychytal svému týmu výhru 2:1. Mimochodem, po čtyřech letech ve východočeském klubu, je zdá se jeho pozice jedničky neotřesitelná.

V srpnu roku 2011 pak prožil svůj dosavadní vrchol, když na mistrovství Evropy do 19 let vybojoval s některými svými dnešními spoluhráči z týmu Fotbalových lvíčat stříbrné medaile.

Při sestavování nově se rodícího týmu, který prožije vrchol na letošním mistrovství Evropy v Česku jej tak kouč Jakub Dovalil nemohl opomenout. Svoji první příležitost dostal Koubek v únoru 2012 a zhostil se jí na výbornou, když opět odchytal poločas a připsal si výhru 3:0 nad Rumunskem.

V říjnu téhož roku odchytal barážové duely s Ruskem, avšak po domácí prohře 0:2 a remíze z venkovního zápasu 2:2 mužstvo na Euro do Izraele nepostoupilo. Koubka tak další soutěžní duely v reprezentačním dresu minuly. Pravidelně však dostával příležitost v přípravě. Od té doby odehrál dalších devět zápasů, z nichž si odnesl skvělou bilanci pěti vítězství, tří remíz a pouze jedné porážky.

Stál například za výhrami Lvíčat nad semifinalistou posledního Eura Nizozemskem, Ukrajinou a naposledy letos v březnu pomohl skolit v kvalifikaci neporažené Portugalsko.

O tom, zda li bude českou gólmanskou jedničkou na domácím šampionátu, či bude krýt záda kolegovi Jiřímu Pavlenkovi, se rozhodne v následujících týdnech. Svoje místo v sestavě má však bez pochyby jisté.

Profil Tomáše Koubka
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články