Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Parma přichystala Juventusu šok, na druhé místo poskočilo Lazio

Turín – Ještě před měsícem to vypadalo, že kvůli finančním problémům budou muset v italské lize skončit. Jenže fotbalisté Parmy nejenom, že pokračují, ale dokonce si připravili velký šok pro vedoucí Juventus. Doma ho porazili 1:0 a připsali si druhou výhru v řadě. Naopak suverénní lídr tabulky prohrál podruhé v sezoně. Na druhou příčku poskočilo Lazio, které deklasovalo Empoli 4:0 a posunulo se na druhé místo tabulky o bod před městského rivala AS, který remizoval 1:1 v Turíně.

Slavící fotbalisté Parmy
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Juventus přijel do Parmy jako jasný favorit, vyhrál čtyřikrát v řadě a domácí jsou i kvůli bodovým odpočtům za finanční problémy beznadějně poslední. Jenže "Stará dáma" si odvezla teprve druhou ligovou porážku v sezoně.

Prémiovým gólem v nejvyšší soutěži o ní rozhodl teprve osmnáctiletý José Mauri. Parmský záložník zároveň ukončil ligovou neprůstřelnost Juventusu, která trvala 431 minut.

Oba týmy nicméně zůstaly na opačných pólech tabulky. Juventus Serii A vede o 14 bodů, Parma ztrácí na předposlední Cagliari pět bodů. Svěřenci českého trenéra Zdeňka Zemana opět prohráli, nad jejich síly byl Janov (0:2). Josef Hušbauer se opět na hřiště nedostal a zůstal jen na lavičce Cagliari.

Lazio se k osmé ligové výhře v řadě přiblížilo už v prvním poločase, ve kterém mu tříbrankové vedení zajistili Mauri, Klose a Candreva. Po přestávce se prosadil také Anderson, a přestože domácí oslabil v 58. minutě po inkasování druhé žluté karty obránce Novaretti, jenž na hřišti ve 40. minutě nahradil zraněného De Vrije, Empoli se ani k čestnému gólu neprobojovalo.

AS Řím se dostalo do vedení na půdě FC Turín v 58. minutě. Moretti ve vápně fauloval De Rossiho a Florenzi proměnil pokutový kop, přestože brankář Padelli odhadl směr střely. O sedm minut později ale remízu domácím zajistil střídající López. Oba týmy potřetí v řadě bodovaly.

Neapol z předchozích pěti ligových zápasů získala pouhé dva body, v utkání proti Fiorentině ale jasně dominovala a soupeři nepovolila jedinou střelu na bránu. Naopak domácí se prosadili třikrát: ve 23. minutě otevřel skóre po Higuaínově přihrávce Mertens, v druhém poločase potvrdili převahu Neapole Hamšík a Callejón.

Svěřenci trenéra Beníteze vystřídali na čtvrtém místě právě Fiorentinu, jež poprvé po třech zápasech vyšla bodově naprázdno.

Po šestizápasovém čekání se výhry dočkal Inter Milán, z Verony si veze tři body za výsledek 3:0. Na vítězství se zlikvidovanou penaltou podílel také brankář Samir Handanovič, který chytil šest z posledních sedmi penalt, kterým v Serii A čelil. Inter poskočil na osmé místo, od pohárových příček ho však stále sedm bodů dělí.

AC Milán remizoval s Janovem

V 58. minutě duelu mezi milánským AC a Sampdorií Janov se podruhé v sezoně prosadil záložník Soriano a poslal hosty do vedení. Velký díl na brance měl Eto'o, který Sorianovi do gólové pozice přihrál mezi nohama jednoho z bránících hráčů.

Domácí hráči za čtvrt hodiny vyrovnali. De Jongovu střelu tečoval Duncan a na náhlou změnu směru míče už nestihl brankář Viviano zareagovat. Obrat mohl o chvíli později dokonat Suso, trefil však pouze tyč, a zápas tak skončil 1:1.

Italská fotbalová liga - 30. kolo:

FC Janov - Cagliari 2:0 (52. Niang, 58. Falqué), Parma - Juventus Turín 1:0 (61. Mauri), Hellas Verona - Inter Milán 0:3 (12. Icardi, 48. Palacio, 90.+2 vlastní Moras),  Cesena - Chievo 0:1 (82. Pellissier), Bergamo - Sassuolo 2:1 (42. a 63. z pen. Denis - 59. Berardi), FC Turín - AS Řím 1:1 (65. López - 58. Florenzi z pen.), Lazio Řím - Empoli 4:0 (4. Mauri, 31. Klose, 44. Candreva, 53. Anderson), Neapol - Fiorentina 3:0 (23. Mertens, 71. Hamšík, 89. Callejón), Udine - Palermo 1:3 (81. Di Natale - 15. Lazaar, 21. Rigoni, 66. Čočev), AC Milán - Sampdoria Janov 1:1 (74. De Jong - 58. Soriano).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články