Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

FIFA hrozí Polsku kontumací kvalifikačních zápasů s Českem a Slovenskem

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes pohrozila Polsku, že jej vyřadí z kvalifikace mistrovství světa. Pokud se do pondělí 6. října nevrátí do funkcí vedení národního svazu, které odvolal polský ministr sportu, mohou být podle prezidenta FIFA Seppa Blattera zrušeny nadcházející zápasy s Českou republikou a Slovenskem. Utkání jsou plánována na 11. a 15. října.

 

V případě, že by byly zápasy s Českou republikou a Slovenskem kontumovány, oběma soupeřům Polska by do tabulky přibyly výhry 3:0.

Polsko se kontumace neobává

Takovému scénáři ale zástupci českého fotbalu příliš nevěří. "Nepřikládáme tomu velkou váhu. Máme i zprávy, že v Polsku nemají obavy o to, že by se zápasy nehrály," uvedl generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

Vedení svazu v čele s Listkiewiczem odvolal v pondělí arbitrážní tribunál polského olympijského výboru, který o PZPN jednal na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého. Ten vyčítá dosavadnímu vedení svazu neschopnost vypořádat se s rozsáhlou korupční aférou a chaotické řízení. Komise zároveň jmenovala správcem svazu Roberta Zawlockého.

Podle organizace FIFA je odvolání šéfů fotbalu nelegitimní 

V úterní reakci označila FIFA ve společném prohlášení s UEFA odvolání představitelů PZPN za nelegitimní a za právoplatné šéfy polského fotbalu stále považují suspendované vedení. Podle pravidel FIFA je nepřípustné vměšování státní moci do řízení fotbalu.

Verdikt nad Polskem měl podle prohlášení padnout na jednání výkonného výboru FIFA, jež je naplánováno na 23. a 24. říjen.

Kauza je bedlivě sledována i proto, že Polsko má v roce 2012 spolu s Ukrajinou pořádat mistrovství Evropy. Minulý týden jednala UEFA kvůli špatnému stavu příprav i o možnosti, že obě země o turnaj přijdou. Nakonec však organizátoři vyvázli jen s varováním.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články