Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

"Buldok" Jánoš měl být tenistou, ale otcova nehoda ho přivedla k fotbalu

Praha - Narodil se v Uherském Hradišti, jeho fotbalová kariéra však odstartovala daleko odtud, v hlavním městě, kde v sedmi letech začínal v Horních Měcholupech. Předtím pokukoval i po tenisu, ale nakonec se přece jen v jeho žilách projevila fotbalová krev, a syn slavného fotbalového brankáře Zdeňka Jánoše, Adam, se dokázal prosadit až do české nejvyšší soutěže a stal se také vicemistrem Evropy do 19 let. A cesta do týmu Fotbalových lvíčat byla otevřená.

Adam Jánoš
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Slýchával jsem, že jsem takový buldok. Rvavý a fotbalově bojovný. Už na výběrech před reprezentací mi říkali Gattuso," říká o sobě Jánoš v medailonku. "Shodou okolností tátova nehoda mohla za to, že jsem také kvůli financím přešel k fotbalu. Může za to i kamarád ze sídliště, který ho hrál," prozradil pozadí přechodu na fotbal po smrtelné automobilové nehodě otce.

I přesto, že ve Spartě nezačínal, stala se jeho mateřským klubem, ve kterém působil od roku 2009 a skrze mládežnické výběry a rezervní tým, za který hrával v následujících dvou sezonách, se Adam Jánoš probil až do prvního mužstva. V něm si v ročníku 2012/13 zahrál všechny tři soutěže.

Domácí ligu, Evropskou ligu a Pohár FAČR, ve kterém zaznamenal svoji vůbec první branku ve sparťanském "A" mužstvu, kterou letenskému klubu pomohl k postupu do semifinále soutěže přes Sigmu Olomouc. Ani start v Evropské lize v utkání s Bilbaem však k většímu zápasovému vytížení nevedl a talentovaný záložník v následující sezoně Spartu opustil a vydal se na hostování do jihlavské Vysočiny.

Tam se okamžitě zabydlel v základní sestavě a v nejvyšší domácí soutěži vynechal v ročníku 2013/14 jen čtyři zápasy. V březnu loňského roku se také dočkal své první ligové branky. Vstřelit se mu jí podařilo v září, shodou okolností opět Olomouci, ale tentokrát jeho branka k výhře nestačila, a Vysočina podlehla Sigmě 3:4. Druhá trefa pak přišla v březnu Na Julisce, kde Jánoš rozhodl o výhře nad pražskou Duklou.

V probíhajícím ročníku nastoupil v základní sestavě svého klubu ve čtrnácti případech a zimní přípravu pak zahájil na Spartě. Vypadalo to, že Jánoš začne jaro v hlavním městě, ale po dohodě obou klubů s hráčem nakonec zamířil zpět na Vysočinu. Před odletem na soustředění však jeho sezonu přibrzdilo svalové zranění nohy, kvůli kterému dvaadvacetiletý záložník zatím nezasáhl do žádného zápasu jarní části Synot ligy.

Zatímco výraznějšího úspěchu na klubovém poli se Adam Jánoš jistě teprve dočká, v reprezentačním dresu již zisk medaile oslavil. Podařilo se mu to, stejně jako některým jeho vrstevníkům na ME do 19 let v Rumunsku pod vedením kouče Jaroslava Hřebíka. S devatenáctkou nejprve absolvoval větší část kvalifikace a na samotném Euru pak v pěti zápasech chyběl pouhých šestnáct minut. A i když nevstřelil branku, patřil mezi největší opory záložní řady týmu, který vybojoval senzační druhé místo.

Kouč Dovalil si jeho výkonů nemohl nevšimnout, a tak jej na začátku cyklu, který zakončí právě domácí Euro, zařadil do sestavy týmu Fotbalových lvíčat. Jánoš poprvé nastoupil za jednadvacítku v listopadu 2012 v přátelském utkání se Švédskem, naposledy se pak českým fanouškům v reprezentaci představil v listopadovém duelu s Němci.

Na stávající reprezentační sraz před zápasy s Anglií a Portugalskem právě kvůli zmíněnému zranění nominován nebyl. Přesto však jeho šance, že se na domácím Euru představí, nejsou malé.

Profil Adama Jánoše
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články