Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Real vydřel postup přes domácí prohru se Schalke, Basilej končí po výprasku

Porto - Sedm gólů a prohru Realu Madrid viděli diváci na Santiago Bernbéu v odvetě Ligy mistrů o postup do čtvrtfinále. Real v gólových dostizích prohrál se Schalke 3:4, ale díky výsledku 2:0 z prvního utkání postoupil. Dvěma góly se o to postaral Cristiano Ronaldo, který se s 78 brankami stal nejlepším střelcem historie evropských pohárů, když překonal rekord Raúla. Čeští fotbalisté Tomáš Vaclík a Marek Suchý si čtvrtfinále Ligy mistrů také nezahrají. Jejich Basilej vypadla s Portem. Na Estádio do Dragão v Portugalsku otevřel skóre ve 14. minutě z přímého kopu domácí Brahimi. Druhý gól Porta přidal ve 47. minutě Herrera. O devět minut později skóroval Casemiro, na 4:0 zvýšil Aboubakar. Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Real Madrid - Schalke 04
zdroj: ČTK/AP

Real v souboji se Schalke potvrdil, že není v ideální psychické pohodě a zejména v obraně "hořel". Ve 20. minutě zůstal nepokrytý Fuchs, kterému přepustil míč Huntelaar, a německý bek propálil brankáře Casillase, jenž nastoupil ke 146. utkání LM a vyrovnal tak rekord Xaviho.

Královský celek však má Ronalda, který znovu ukázal, jak skvělý výběr místa má ve vápně. Při rohovém kopu byl sice těsně bráněn, ale včasným úkrokem vzad získal prostor a hlavou srovnal.

Schalke však stále zlobilo, Huntelaar trefil břevno a vzápětí úspěšně dorážel střelu, kterou Casillas nedůrazně vyrazil. Ronaldo ale ještě do poločasu znovu odpověděl, když si ve vápně skvěle naběhl na centr Coentraa. Byla to pro něj už 41. soutěžní branka v této sezoně.

Portugalský bek Coentrao byl i u následné branky Benzemy hned po změně stran, ale Schalke udržel ve hře teprve devatenáctiletý německý útočník se senegalskými kořeny Leroy Sané, který při svém debutu v LM mířil přesně hned svou první střelou v soutěži. Navíc šest minut před koncem se podruhé trefil Huntelaar a Schalke tak chyběl jediný gól k postupu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Real Madrid - Schalke 04

Real nakonec postupový výsledek uhájil a může tak stále být prvním týmem v historii, který obhájí titul v LM. Teprve podruhé však doma v elitní klubové soutěži dostal čtyři góly, předtím to bylo jen od Bayernu v roce 2000, a přišel tak o šanci vytvořit nový rekord v počtu výher v LM v řadě. Nyní se s 10 výhrami dělí o rekord právě s Bayernem.

Porto se trefovalo z přímých kopů

Basilej v Portu nastoupila bez potrestaného Suchého a obraně švýcarského celku hodně chyběl, jelikož si domácí vytvářeli velký tlak. Ti se navíc prosadili hned z první střely na branku, když Brahími precizně zahrál přímý kop z 19 metrů přesně přes zeď k tyči a nedal tak Vaclíkovi v brance sebemenší šanci.

Porto nezastavila ani smolná situace, kdy se brankář Fabiano srazil se spoluhráčem Danilem, který musel být ze hřiště odnesen na nosítkách rovnou do sanitky. Definitivně pak rozhodl jen dvě minuty po změně stran Herrera, který dostal před vápnem hodně prostoru k přesnému zamíření a technickou střelou se znovu trefil přesně k tyči. Plachtící Vaclík si na míč sáhl, ale už ho konečky prstů nedokázal vytěsnit.

A že mají hráči Porta dobré střely z dálky, potvrdil i Casemiro, který dalším parádním přímým kopem znovu nedal Vaclíkovi šanci. Vaclíkovu noční můru pak další tvrdou střelou do šibenice završil Aboubakar. Vystřelil tak Portu nejvyšší výhru ve vyřazovací fázi LM. Jeho dosavadním rekordem bylo 3:0 z finále v roce 2004.

Výsledky osmifinálových odvet:

Real Madrid - Schalke 04 3:4 (2:2)

Branky: 25. a 45.+1 C. Ronaldo, 53. Benzema - 40. a 84. Huntelaar, 20. Fuchs, 57. Sané. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Ronaldo, Coentrao - Neustädter. Diváci: 60.000. První zápas: 2:0, postoupil Real.

Real: Casillas - Arbeloa (83. Nacho), Pepe, Varane, Coentrao (58. Marcelo) - Khedira (58. Modrič), Kroos, Isco - Bale, Benzema, C. Ronaldo. Trenér: Ancelotti.

Schalke: Wellenreuther - Howedes, Matip, Nastasič, Fuchs - Meyer, Neustädter, Höger (57. Goretzka), Barnetta (81. Učida) - Choupo-Moting (29. Sané), Huntelaar. Trenér: Di Matteo.

FC Porto - Basilej 4:0 (1:0)

Branky: 14. Brahimi, 47. Herrera, 56. Casemiro, 76. Aboubakar. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Marcano - Gashi, Gónzalez, Samuel, Safari. ČK: 90. Samuel. Diváci: 43.108. První zápas: 1:1, postoupilo Porto.

Porto: Fabiano - Danilo (22. Martins Indi), Maicon, Marcano, A. Sandro - Herrera, Casemiro, Evandro (78. Quaresma) - Tello, Aboubakar, Brahimi (74. Nevés). Trenér: Lopetegui.

Basilej: Vaclík - Xhaka, Schar (58. Embolo), Samuel, Safari - Elneny, Frei (63. Kakitani), Zuffi - Gónzalez, Streller, Gashi (77. Calla). Trenér: P. Sousa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy