Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vavruška je soudný a žádný srab. Do týmu možná z juniorky vrátí Delarge

Liberec Trenér David Vavruška jako by podruhé vstoupil do stejné řeky. Loni v dubnu se z pozice kouče juniorky dočasně posunul k A-týmu libereckých fotbalistů po Jaroslavu Šilhavém a ve zbytku sezony dovedl své svěřence do Evropské ligy. Nyní se po porážkách v úvodních třech kolech jarní ligové části znovu vrátil k prvnímu mužstvu Slovanu a věří, že ho z předposledního místa posune k záchraně v nejvyšší soutěži. Týmu chce v první řadě dodat klid.

Staronový kouč Liberce David Vavruška
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Nemohl jsem váhat, jsem součástí Slovanu a i z logiky věci v tuto chvíli vyplývá, když už se stalo, co se stalo, že trenér zvenčí není reálná varianta. Kouč zvenčí by mužstvo měsíc poznával, na rozkoukávání ale teď není čas. Musíte znát hráče. Kdybych majiteli řekl, že to neudělám, za prvé bych byl srab, za druhé bych šel proti firmě," řekl Vavruška.

Připustil, že další přesun od juniorky, k níž se po skončení minulé sezony vrátil, k A-týmu nečekal. "Ale zase beru věci, jak jdou. Život píše zajímavé věci. Jsem pragmatický člověk, je to moje práce. Svobodně jsem si ji vybral, nikdo mě k ní nenutil, prostě se přesunu od juniorky k áčku. Budu trénovat stejný klub, se stejným zaujetím," prohlásil nástupce odvolaného dua Jiří Kotrba, Josef Csaplár.

O příchodu k "áčku" se dozvěděl v pondělí poté, co vedl juniorku v zápase v Jablonci. "Byl to dost zvláštní den. Těsně před zápasem jsme se z rádia dozvěděli, co se stalo. Hráli jsme mistrák ve dvě hodiny a po zápase mě dva lidi posadili do auta a odvezli do Liberce. Měl jsem strach, že se něco děje," vtipkoval dvaačtyřicetiletý Vavruška, který předtím vedl v lize ještě Příbram.

K týmu Slovanu přichází v jiné situaci než před rokem. Tehdy mužstvo bojovalo o čtvrté místo, nyní o záchranu. "Tlak se asi nedá s tím, co bylo před rokem, moc srovnávat. Ale svým způsobem obecně je to podobné. Před rokem byl tlak na čtvrté místo, přání být v pohárech bylo obrovské, o tlaku ze současného stavu se není třeba bavit," podotkl Vavruška.

Počítá s tím, že musí působit na hráče i jako psycholog. "Nejsem nervózní, jsem v klidu a vím, do čeho jdu. Tím, že si budu před hráči kousat nehty, nikomu nepomohu," řekl Vavruška. "Mužstvo potřebuje klid, tohle je jen o hlavě, teď už je nenaučíte kopat lépe. Musíme se to pokusit odehrát s co nejčistší hlavou. Pokud nemáte hráče připraveného hlavou, je úplně jedno, co umí nebo neumí," konstatoval Vavruška.

Přestože razí ofenzivní fotbal, je mu jasné, že o záchranu se hraje jinak. "O záchranu se musí hrát tak, aby se dělaly body. Teď ode mě nikdo soudný snad velký fotbal neočekává," podotkl Vavruška. "Jsem soudně uvažující člověk. Že mi ofenzivní pojetí vyhovuje, je krásné, práce v juniorce je úžasná, ale tohle je jiná práce," dodal.

Výhodou je, že ho hráči dobře znají. "Vědí, že je to bude bavit. Pokud to bude ten správný impulz, bylo by to fajn. Je však otázka, nakolik se dokážeme v tuto chvíli uvolnit. Doufám, že jo," řekl Vavruška.

Je nám líto, video expirovalo.
Vavruška: Žádný super fotbal. Musíme dělat body

S mužstvem ho čeká těžký rozjezd v podobě dvou venkovních zápasů v Ostravě a Plzni. "Vždycky záleží, jak to dopadne. Rozjezd přece může být dobrý. A pokud by to bylo ve chvíli, kdy se to nečeká, o to by to bylo lepší," konstatoval. Kolik bodů bude stačit k záchraně, zatím neřeší. "Byla by to chyba. Nemůžeme se upínat k tomu, co bude 1. června, my se musíme upínat k tomu, že teď jedeme do Ostravy," dodal.

Nevyloučil, že do týmu vrátí z juniorky Konžana Dzona Delarge. "Může to být jeden z prvních kroků. Dzon si řekl o návrat už jen tím, jak v juniorce pracoval. Na rovinu, já jsem s ním neměl žádný problém, fungoval jako profík. Až musím říct, že mě to překvapilo," doplnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články