Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Mourinho: Pokud bude Čecha někdo chtít, musí si připravit spoustu peněz

Londýn – Odejde Petr Čech z Chelsea, či neodejde? Spekulace o budoucnosti českého brankáře v posledních týdnech poněkud ochladly. S blížícím se létem se však dá očekávat, že se bude opět objevovat celá řada zájemců, což si uvědomuje i manažer Blues José Mourinho. Ten by o dlouholetou oporu nerad přišel, rozhodnutí ovšem chce nechat na Čechovi. "Nechci ztrácet čas přesvědčováním Petra. Je to jeho rozhodnutí," řekl portugalský kouč.

Trenér Chelsea José Mourinho
zdroj: ČTK/AP autor: Darren Walsh

V sobotu po vítězství v Ligovém poháru společně s Johnem Terrym a Didierem Drogbou pózoval fotografům a s velkým úsměvem na tváři na prstech ukazoval číslo tři. Petr Čech totiž společně se svými dvěma parťáky si může jako jediný z londského celku říct: Byl jsem u všech tří triumfů Blues za posledních deset let v této soutěži.

Sám český brankář si po zápase pochvaloval, že konečně ukončil dlouhé čekání na hattrick. Otázkou však zůstává, jestli bude moci zaútočit i na triumf s číslem čtyři. I přes pravidelnější nastupování než v úvodu sezony je jedničkou Chelsea stále Thibault Courtois, a pokud se nezraní, na této situaci se nic měnit nebude.

Na Čecha tak v brzké době opět čeká zásadní rozhodování: zůstat, nebo odejít. Sám se dříve vyjádřil v tom smyslu, že pokud se nic nezmění, bude hledat místo jinde. Jeho manažer José Mourinho však doufá, že dlouholetá opora nakonec v týmu zůstane. "Hrozně moc bych chtěl, aby tady zůstal, ale nebudu ztrácet čas tím, abych se ho pokoušel přesvědčit, protože to nebude možné," řekl portugalský kouč.

"Nemyslím si, že je Petr typ, který se nechá přesvědčit. Sám se rozhodne a myslím si, že udělá, co bude cítit, že je pro něj nejlepší," nechal se slyšet Mourinho, jenž právě v roce 2005 dal Čechovi přednost v brance Chesela před Carlem Cudicinim.

Čech, který má v Londýně smlouvu až do roku 2016, o nápadníky nemá nouzi. Jeho situaci údajně sledují týmy jako Arsenal, Liverpool, AS Řím nebo PSG. Jeho smluvní závazky však dávají tušit, že případný zájemce bude muset zaplatit pořádně tučné odstupné, což naznačil i Mourinho.

Sport
zdroj: ČT4

"Když mi Petr řekne, že chce odejít, řeknu mu svůj názor. Podle mě je jedním ze tří nejlepších brankářů světa, takže bude stát spoustu peněz," řekl na adresu Čecha, jenž v Londýně získal již čtrnáct trofejí, dvaapadesátiletý trenér.

Náhrady za Čecha? Friedel či Given

S možným letním odchodem Čecha se začalo v Anglii spekulovat také o jeho nástupcích. V zimě z Chelsea odešel zkušený Mark Schwarzer a pozici třetího brankáře v současnosti zastává mladík Jamal Blackman. A podle listu Daily Telegraph Londýňané opět sáhnout po zkušeném veteránovi.

Mezi jmény, která se na seznamu objevila, jsou například bývalý reprezentační brankář Anglie Robert Green, jenž v současnosti působí v Queens Park Rangers, Craig Gordon z Celtiku Glasgow, John Ruddy z Norwiche, Shay Given z Aston Villy a třiačtyřicetiletý Friedel, brankář Tottenhamu.

A právě poslední dva jmenovaní se jeví jako nejpravděpodobnější možnosti. Jak Given, tak i Friedel se z dříve jedniček a opor svých týmů stali gólmany kryjícími záda konkurentům. Irský brankář Aston Villy letos naskočil pouze k třem zápasům FA Cupu. Američan Friedel pak dělá ve Spurs pouze trojku a do soutěžního duelu v letošní sezoně ještě nezasáhl.

Jejich šance na působení v Chelsea však stoupají a padají s jedním, rozhodnutím Petra Čecha.

(https://cz.pinterest.com/pin/create/extension/)

Zdroj
Guardian, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články