Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Fotbalová akademie má v Plzni zelenou. Začne se v létě

Plzeň - Projekt fotbalových akademií se s definitivní platností rozeběhne v Plzni. Stvrdilo to memorandum podepsané zástupci Plzeňského kraje, města Plzně a FAČR. Jde o pilotní díl projektu, který se bude týkat hráčů od 12 do 15 let. Start akademie je plánován na léto a zúčastnění si od ní slibují větší péči pro nadějné fotbalisty.

Je nám líto, video expirovalo.
Projekt fotbalových akademií má v Plzni zelenou

"Začínáme ve městě, kde má fotbal zelenou. Plzeň není jen o pivě, ale už i o fotbale, což vnímá celá Evropa," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. "První akademie je v Plzni, protože tady všichni hledali varianty, jak to udělat, aby to šlo, a neřešilo se politické zákulisí jako v jiných krajích," vysvětlil vedoucí úseku talentované mládeže FAČR Michal Prokeš. Plzeňský Kraj nyní dá na akademii dva miliony korun, stejnou částku investuje město i FAČR.

Už v červenci začne fungovat předstupeň akademie, kdy se vybraní hráči ve věku 12 let budou sjíždět na společné tréninky. "Jedná se zhruba o 100 dětí, ve věku 13 let už to bude zhruba jen 35," řekl Prokeš. Od 14 let pak děti začnou chodit do akademie, kde by byly přes týden a na víkend by se vracely do svých klubů. "Kraj zajistí infrastrukturu, vzdělání, ubytování, stravování, FAČR pak ty nejkvalitnější možné trenéry a vybavení. V Plzni by mělo pracovat šest trenérů, z toho dva externě. Navíc se tréninků budou pravidelně účastnit reprezentační trenéři," řekl Prokeš. 

Viktoria Plzeň si pak z absolventů bude moci jako první vybrat ty nejlepší hráče do svého dorostu. Další se rozprostřou mezi ostatní kluby v kraji. 

Pavel Vrba
zdroj: ČTK/AP autor: Uncredited

O zavedení krajských a národních akademií se začalo hlasitěji hovořit od nástupu Vrby k reprezentaci, když společně s technickým ředitelem Dušanem Fitzelem připravil reformu výchovy mládeže. Kraje si mohou dobrovolně zakládat krajské akademie, pokud o to budou stát. "Udělali jsme to na bázi dobrovolnosti. Tam, kde bude vůle, bude i naše podpora. Až uvidí, že to tady funguje, tak se budou chtít zapojit i další kraje," věří Pelta.

Kromě Plzně o akademii usiluje také Jihomoravský kraj, kde však zatím nedošlo k dohodě mezi krajem a vedením klubu Zbrojovka Brno. O akademii jedná také Jablonec s Libercem, řeší se to i v Ostravě a v Praze, kde je však problém najít shodu hned mezi několika kluby v čele se Spartou. "Zatím nejblíže je vznik další akademie na Vysočině, kde v Jihlavě panuje podobné nadšení jako tady v Plzni. To je asi jediná akademie, kde by se to mohlo stihnout ještě letos," dodal Prokeš.

Klubové akademie mají například i Mladá Boleslav, Slovácko či Příbram. "Ale to je něco úplně jiného. To je soukromá iniciativa, zatímco u krajských akademií se bavíme o celorepublikovém koncepčním projektu podporovaném státem," doplnil Prokeš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články