Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta v Ostravě: Snad bez fanouškovských střetů a s možným posunem na čelo

Praha - Duel Baníku se Spartou je tahákem víkendového 18. kola. Všichni věří, že se zápas tentokrát obejde bez výtržností, které tak poznamenaly loňské utkání obou celků. V případě vítězství Sparty dojde ke změně na čele tabulky, Plzeň však bude mít k dobru ještě zápas s Hradcem Králové. Utkání budeme od 14:50 sledovat v textovém on-line přenosu. Od 19:50 nabídneme taktéž v on-line přenosu utkání Slavia - Teplice.

Utkání Baník - Sparta
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Zápasy Ostravy a Sparty patří k nejrizikovějším v lize. V loňské sezoně v březnu výtržníci narušili utkání o poločasové přestávce a kvůli potyčkám na tribunách začala druhá půle s asi dvacetiminutovým zpožděním. Podle předsedkyně rozhodčích Dagmar Damkové měl tehdy sudí Karel Hrubeš duel předčasně ukončit. Po událostech z utkání se začalo i na politické scéně jednat o zpřísnění bezpečnostních opatření na stadionech.

Zhruba stovka ostravských výtržníků se tehdy pokusila dostat do sektoru hostů. Na zasahující policisty házeli různé předměty, například pyrotechniku a kameny, napadali je údery, kopanci nebo i skokem na záda. Na stadionu Bazaly rváči hlásící se k ostravskému klubu vytrhali desítky sedaček a zničili plot.

Oba kluby však věří, že tentokrát vše proběhne v klidu a tribuny se budou soustředit jen na fotbal. "Byl bych moc rád, kdyby Bazaly byly plné našich fanoušků, kteří by kluky hnali za co nejkrásnějším výsledkem. Pochopitelně cítím, že to bude zápas, který je strašně důležitý. Už jen vzhledem k rivalitě mezi kluby. Osobně z toho ovšem nemám horečku. Je to pro mě další soupeř a byl bych rád, abychom proti němu hráli dobrý fotbal a uspěli," řekl trenér Ostravy Petr Frňka.

Na utkání se v Ostravě speciálně připravovali. Po celé délce ochozů tak vyrostl zcela nový plot a na ty, které před rokem byly nejkritičtějším místem střetů, přibyly nové zábrany. Snížena byla kapacita celého stadionu včetně sektoru hostů, kde už jsou jen místa k sezení. Od hrací plochy sektor odděluje dvojité oplocení. Na utkání se chystá i policie: V centru Ostravy bude omezena doprava a policie doporučuje lidem i parkování v jiných lokalitách. Do akce budou nasazeny desítky policistů pořádkové i dopravní policie, kriminalisté i specialisté z antikonfliktního týmu. Připravena bude též speciální pořádková jednotka.

Fanouškovské výtržnosti v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Pro Spartu je navíc zápas odvetou za srpnovou prohru 0:1 v domácím prostředí. "Na ten zápas nevzpomínám rád. Dobývali jsme defenzivu Baníku a zrovna v tom zápase se nám to nepovedlo. Já jen věřím, že se to nebude opakovat," řekl záložník Sparty Marek Matějovský.

"Baníku v zimě odešli tři stěžejní hráči, ale už první jarní zápas ukázal, jakým směrem se chce Ostrava ubírat. Musíme si pohlídat rychlý přechod do útoku a také je potřeba zmínit osobnost Milana Baroše," dodal asistent Václav Jílek.

Slavia se střetne s Teplicemi

Střeleckou formu bude moci potvrdit slávistický Milan Škoda, který se na jaře uvedl hattrickem do liberecké sítě. Severočechy povede do přímého souboje o páté místo bývalý trenér červenobílých Petr Rada.

Sport
zdroj: ČT4

Třetí Jablonec přivítá Bohemians Praha 1905 a fanoušci budou zvědaví především na to, jestli se lotyšské posile Baumitu Valerijsu Šabalovi povede navázat na dvě branky z premiéry na Slovácku.

Důležitý záchranářský duel se odehraje v Českých Budějovicích, kde se domácí postaví Brnu. Utkají se třináctý a čtrnáctý celek tabulky. Čtvrtá Mladá Boleslav se minulou ztrátu po remíze 2:2 s Hradce Králové pokusí odčinit v Příbrami, která je však pod trenérem Pavlem Tobiášem doma stále neporažena.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články