Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Penalty napodruhé v Istanbulu Liverpoolu nepomohly, končí i Tottenham

Istanbul (Turecko) – Před deseti lety v Istanbulu po penaltách vybojovali vítězství v Lize mistrů. Tentokrát však fotbalistům Liverpoolu na stejném místě pokutové kopy nepřály. Proti Besiktasi prohráli odvetu 0:1 a penalty rozhodl svojí minelou stoper Dejan Lovren. Do osmifinále Evropské ligy tak postupuje turecký celek. Nedařilo se ani druhém anglickému týmu Tottenhamu, jenž vypadl po prohře 0:2 s Fiorentinou.

Tolgay Arslan slaví vstřelenou branku Besiktase
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Dál jde také Sevilla, která po domácí výhře 1:0 zdolala Mönchengladbach i v odvetě na jeho hřišti, a to v poměru 3:2. Španělský celek sice v prvním poločase hned dvakrát ztratil vedení, v 79. minutě ale rozhodl o výhře obhájce titulu Vitolo, jenž si v zápase připsal hned dva góly.

Mönchengladbach v té době hrál už v deseti po vyloučení střelce první branky domácích Xhaky. Andaluský celek přerušil nepříznivou sérii sedmi venkovních zápasů v evropských pohárech bez vítězství.

Povedený debut v Evropské lize za Besiktas prožil čtyřiadvacetiletý záložník Tolgay Arslan. V 61. minutě jej trenér Bilič poslal na hřiště a o jedenáct minut později bývalý hráč Hamburku vyrovnal stav dvojzápasu s Liverpoolem. V závěru mohl o postupu domácích rozhodnout Ba, trefil však břevno.

V penaltovém rozstřelu však turecký celek postup už vybojoval, v páté sérii přestřelil Gönenovu bránu obránce hostů Lovren. Tomáš Sivok nebyl kvůli zranění zařazen na pohárovou soupisku Besiktase.

Po půlhodině hry měli hráči Tottenhamu na hřišti Fiorentiny velkou příležitost, když šli hned ve dvou na brankáře. Soldado však nabíhajícímu Chadlimu nenahrál přesně a brankář Neto včas zasáhl. První gól tak vstřelil v 54. minutě po Badeljově pasu domácí útočník Gómez.

Na konečných 2:0 následně upravil egyptský reprezentant Salah, který ve Fiorentině hostuje z londýnské Chelsea. "Viola" pojedenácté v řadě neprohrála soutěžní zápas a potvrdila, že se jí proti anglickým týmům doma daří: v pěti utkáních udržela čisté konto.

Salcburk první duel ve Španělsku s Villarrealem prohrál 1:2, naději na postup ale vykřesal už v 19. minutě odvety, když Djuricin lehce tečoval Sabitzerovu střelu a poslal rakouský celek do vedení. Hosté však díky dvěma brankám Vietta obrátili stav a na 3:1 zvýšil Dos Santos.

Inter využil přesilovku, kterou mu od 37. minuty nabídl vyloučený obránce Celticu Van Dijk, až v závěru. Dvě minuty před koncem se prosadil střelou zpoza vápna Guarín.

Odvetné zápasy 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Dynamo Moskva - Anderlecht 3:1 (0:1)

Branky: 47. Kozlov, 64. Jusupov, 90.+5 Kurányi - 29. Mitrovič. První zápas: 0:0, postoupilo Dynamo.

Zenit Petrohrad - PSV Eindhoven 3:0 (1:0)

Branky: 29. a 67. Rondón, 48. Hulk. První zápas: 1:0, postoupil Zenit.

Fiorentina - Tottenham 2:0 (0:0)

Branky: 54. Gómez, 71. Salah. První zápas: 1:1, postoupila Fiorentina.

Inter Milán - Celtic Glasgow 1:0 (0:0)

Branka: 88. Guarín. ČK: 37. Van Dijk (Celtic). První zápas: 3:3, postoupil Inter.

Dynamo Kyjev - Guingamp 3:1 (1:0)

Branky: 31. Teodorczyk, 46. Bujalskyj, 75. Gusev z pen. - 66. Mandanne. První zápas: 1:2, postoupilo Dynamo.

Salcburk - Villarreal 1:3 (1:1)

Branky: 18. Djuricin - 33. a 76. Vietto, 79. Dos Santos. První zápas: 1:2, postoupil Villarreal.

Legia Varšava - Ajax Amsterodam 0:3 (0:3)

Branky: 11. a 43. Milik, 13. Viergever. První zápas: 0:1, postoupil Ajax.

Mönchengladbach - Sevilla 2:3 (2:2)

Branky: 19. Xhaka, 29. Hazard - 26. a 79. Vitolo, 8. vlastní Stranzl. ČK: 69. Xhaka (Mönchengladbach). První zápas: 0:1, postoupila Sevilla.

Besiktas - Liverpool 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), pen. 5:4

Branka: 72. Arslan. První zápas: 0:1, postoupil Besiktas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články