Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Když chtějí všichni, nemůžeme to blokovat, říká Pelta o osamostatnění ligy

Praha - Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta nehodlá bránit osamostatnění profesionálních soutěží pod hlavičkou Ligové fotbalové asociace. Není však takovým optimistou jako předseda LFA Dušan Svoboda a není si jistý, zda celý proces bude možné stihnout do začátku nové sezony. Rovněž se domnívá, že jednání ještě nebudou jednoduchá. Bude při nich hájit především zájmy FAČR, ačkoli je zároveň jako majitel Jablonce i zástupcem druhé strany.

"Jelikož je to pro svaz klíčová věc, tak v této záležitosti jsem hlavně předseda FAČR. To, že znám problematiku i z druhé strany, je naopak moje výhoda," řekl Pelta. O záměru osamostatnění ligy, který na úterním zasedání schválilo Ligové shromáždění, jednal s ostatními majiteli ligových klubů v lednu. "A všichni o to mají zájem. Až mě to překvapilo, jak byli jednotní. Když to chce celá liga, tak to přeci nemůžeme blokovat. Zvláště když to mají podobně nastavené v celé západní Evropě," prohlásil předseda FAČR.

"I FAČR má zájem na tom, aby se navýšily příjmy a zlepšila se image soutěže. Svaz si nemůže přát nic jiného, než aby k reprezentaci měl kvalitní i druhou výkladní skříň, silnou ligu," doplnil. Proto očekává, že k dohodě dojde. "Stále jsme ale ještě na začátku. Musíme zahájit jednání o podpisu rámcové smlouvy mezi FAČR a LFA. Jednoduché nebude si vyjasnit vzájemné vztahy, kdo bude mít jaká práva a jaké výnosy a z čeho. Musí to projít i valnou hromadou, kde to musíme schválit," podotkl Pelta.

Nesouhlasí tak s názorem místopředsedy za ligu Svobody, že by vše mělo mít hladký průběh a mohlo se stihnout ještě do začátku nové sezony. "Dušan je velký optimista, já spíše střízlivý. Uvidíme, jak se budou dařit jednání o smlouvě. Máme lhůty směrem k valné hromadě a je otázka, jestli se to do té doby podaří vydiskutovat, aby to bylo k jednání. Nechci slibovat konkrétní termíny, kdy to bude. Jedna věc je vize a druhá reálný proces. Nástrahy tam vidím. Jak se jedná o peníze a dají se čísla na stůl, tak je to složitější, než když se o tom jen mluví," popsal Pelta.

"O znovuzvolení Blattera nemám pochyb"

Pelta doufá, že s Berbrem najde společnou cestu

Právě ekonomická otázka oddělení první a druhé ligy od FAČR bude podle Pelty hlavním úskalím jednání. "Ekonomické věci budou určitě největším problémem. Třeba v Bundeslize to funguje tak, že část z výnosu z televizních práv vrací liga zpět do fotbalu, ale v jejich částkách jde o významné sumy. To by u nás tak velká částka nebyla. Naopak se řeší, že by liga chtěla participovat na výnosech z postupu reprezentace na závěrečné turnaje," naznačil Pelta.

Velkým odpůrcem osamostatnění ligy je místopředseda FAČR za Čechy Roman Berbr, který hájí zájmy zejména výkonnostního a amatérského fotbalu. "Je jasné, že Roman bude tvrdě hájit zájmy hnutí, ale jedna věc jsou jeho ostrá prohlášení a druhá jeho pragmatičnost u jednání. Věřím, že najdeme společnou cestu," řekl Pelta. "Ze strany vlastníků ligových klubů je signál tak silný, že se proti tomu může hnutí těžko postavit. Ale je třeba, aby byla dohoda akceptovatelná pro obě strany," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články