Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novinky v lize. Fanoušky čeká "Víkend otců" či volba hráče utkání

Praha – Až v pátek odstartuje nová sezona fotbalové ligy, na fanoušky čeká několik novinek. Nově budou moci v každém utkání volit nejlepšího hráče. Další inovací bude i speciální "Víkend otců," během nějž táty s dětmi čekají na stadionech různá zvýhodnění a někde budou mít i vstup zdarma. Fotbalová asociace dnes navíc prodloužila o další čtyři roky spolupráci se společností Sportradar, která monitoruje podezřelé sázky na sportovní utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
V první fotbalové lize se bude od jara volit nejlepší hráč utkání

O nejlepšího fotbalistu se bude hlasovat pomocí oficiální mobilní aplikace soutěže, kterou lze volně stáhnout pro všechny mobilní platformy. Aplikaci je však třeba mít aktualizovanou. "Ten produkt je relativně jednoduchý, a co je pro fanoušky důležité, je zdarma. Není to žádné posílání zpoplatněných esemesek a tak podobně," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda Ligové asociace Dušan Svoboda.

Hlasování vždy odstartuje v 70. minutě zápasu a potrvá do 85. minuty. Zvolen může být domácí či hostující fotbalista, jenž odehraje minimálně půl hodiny. "Věříme, že tím předejdeme zmatkům a budou to hráči, kteří si to v těch daných utkáních zaslouží," vysvětlil ředitel komunikace profesionálních soutěží Daniel Hajný. Vítězové ankety budou po každém utkání vyhlášeni přímo na stadionech.

Projekt "Víkend otců" by měl pomoci zvýšit prvoligové návštěvy. "V tomto kole tátové od rodin, za předpokladu, že na fotbal vezmou vedle potomka ideálně i mámu, budou nejrůznějším způsobem zvýhodněni. Bude to společný projekt všech klubů Synot ligy a doufám, že nám to pomůže," uvedl Svoboda.

Termín a konkrétní benefity ještě nejsou dané a pravděpodobně se budou u jednotlivých účastníků soutěže lišit. "Chceme to posuzovat individuálně a kluby přesvědčit o tom, že je to pro ně dobré. Nechci a nebudu nikoho nutit, aby rozdával lístky na své zápasy zadarmo. To není cesta k tomu, jak dlouhodobě zvednout návštěvnost na stadionech," konstatoval Svoboda.

Vybraná tři utkání jarní části sezony také ponesou označení "Duel rivalů" a bude jim věnována zvýšená mediální pozornost. "Vedou se okolo toho jednání a vybíráme asi z pěti nebo šesti zápasů. Budou to zápasy, které mají velký potenciál a možnou atraktivitu. Právě podle toho, jak se v daném ročníku tabulka vyvíjí. Nemusí to být zrovna zápasy Sparty, Plzně, Slavie nebo Jablonce," dodal Svoboda.

FAČR prodloužila spolupráci se Sportradarem do roku 2019

Podle generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky jde o jasný signál, že asociace hodlá aktivně přistupovat k boji s nelegálním sázením. "Společnost Sportradar se už několikrát ukázala jako náš důležitý partner a také díky ní máme dost nástrojů k tomu, aby náš fotbal zůstal čistým produktem. Když se naskytla šance prodloužit spolupráci, nebylo nad čím váhat," uvedl Řepka.

Prodloužení spolupráce si pochvaloval také bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký, který je se Sportradarem nejčastěji v kontaktu. "Vzájemně spolupracujeme také při různých preventivních aktivitách. FAČR v minulosti zajistila i odborné školení specialistů z řad Policie ČR právě odborníky Sportradaru, aby také policisté porozuměli problematice prostředí kurzových sázek a možnosti narušení legálnosti prostředí," řekl Synecký.

Švýcarská společnost Sportradar od roku 2000 provozuje matematicko-statistický systém zaměřený na sběr a analýzu dat souvisejících s výsledky sportovních utkání. V případě podezření na možné ovlivnění zápasů informuje své zákazníky. Úzce spolupracuje také s Evropskou fotbalovou unií (UEFA) a policejními složkami většiny členských zemí Evropské unie. Pro potřeby FAČR od roku 2009 monitoruje dění na sázkařském trhu na úrovni Synot ligy, Poháru FAČR, Fotbalové národní ligy, Juniorské ligy, ženské nejvyšší soutěže a všech reprezentačních utkání, do nichž zasáhne český tým.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články