Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Sacchiho výroky budí kontroverze. Rasista nejsem, hájí se bývalý trenér

Řím Velké kontroverze vzbudil svými výroky bývalý italský trenér Arrigo Sacchi když prohlásil, že podle jeho názoru je v italských mládežnických týmech příliš mnoho hráčů tmavé pleti. Do Sacchiho se záhy opřeli agent Mino Railo či bývalý anglický útočník Gary Lineker. Sacchi se proti svému označení za rasistu vymezil.

Arrigo Sacchi (vlevo)
zdroj: ČTK/PA/Italy Photo

"Určitě nejsem rasista a má trenérská historie to potvrzuje, ale cítím, že je tady příliš mnoho černochů, a to i v mládežnických sektorech," prohlásil Sacchi. "Itálie nemá důstojnost a hrdost. Není možné, aby naše týmy měly v kádru patnáct cizinců," doplnil kouč.

Sacchi s Milánem dvakrát vyhrál tehdejší Pohár mistrů evropských zemí a v roce 1994 dovedl Itálií do finále mistrovství světa. V rozhovoru s Gazzettou dello Sport posléze řekl, že jeho výroky byly špatně interpretovány. "Jak bych mohl být rasista? Chtěl jsem jenom říct, že jsem na turnaji ve Viareggiu viděl tým, který postavil čtyři černé chlapce. Vždycky jsem trénoval mužstva, kde byli fotbalisté různých barev pleti, a mnoho jsem jich přivedl do AC i do Madridu," uvedl Sacchi.

V italském fotbale jsou problémy s rasismem poměrně časté. Loni předseda tamní federace Carlo Tavecchio popsal některé africké hráče v Serii A jako "pojídače banánů" a byl potrestán šestiměsíčním zákazem činnosti. Terčem rasistických urážek od fanoušků zase v minulosti byli někdejší fotbalisté AC Milán Mario Balotelli, Kevin-Prince Boateng či Kévin Constant.

Sacchiho komentáře odsoudily na sociálních sítích i některé fotbalové osobnosti. "Italský fotbal má ve vedení příliš mnoho ignorantů, proto jsme v pr... Stydím se být Italem, když slyším Sacchiho prohlášení," napsal Mino Raiola, který zastupuje Maria Balotelliho nebo Zlatana Ibrahimovice. "V italském fotbale je příliš mnoho rasistů," uvedl bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články