Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Černý: Na jednadvacítku bych si troufl, i když by to byl velký skok

Praha – Na vytoužené soustředění s A-týmem Ajaxu se sice nakonec nedostal, nejlepší mladý dorostenec České republiky Václav Černý by se však v následujících měsících mohl dočkat jiné odměny za své skvělé výkony, nominace na červnové mistrovství Evropy do 21 let. A sedmnáctiletý talent české kopané by se této výzvy nebál.

Že je Černý v širším okruhu hráčů pro mistrovství Evropy, připustil pozorovatel jednadvacítky Josef Pešice. "Na jednadvacítku bych si určitě troufl, i když by to byl velký skok. Budu dělat všechno pro to, abych trenéry oslovil a třeba po mně sáhli," řekl Černý, jenž v neděli na galavečeru Grassroots v Praze převzal cenu pro nejlepšího staršího dorostence ČR za rok 2014.

Případná nominace do jednadvacítky by korunovala úspěšnou sezonu, ve které se odchovanec Příbrami probojoval do juniorského týmu Ajaxu, zahrál si juniorskou Ligu mistrů, dal gól Barceloně a začal trénovat s A-týmem Ajaxu. Byla dokonce šance, že ho Ajax vezme i na zimní soustředění.

"Nakonec to nevyšlo. O Vánocích jsem dostal zprávu, že začínám s devatenáctkou. Uzdravil se Viktor Fischer a šanci dostal jeden starší kluk. Byl jsem z toho smutný, ale beru to jako motivaci. Teď chci trénovat s devatenáctkou co nejlépe, navíc áčko už je ze soustředění zpátky, tak bych měl zase občas naskakovat do jeho tréninků," dodal Černý.

Ajax je s prací mladého českého útočníka za poslední rok a půl spokojen, proto pro něj připravuje novou dlouhodobou smlouvu. "V závěru loňského roku jsme o tom začali jednat. V horizontu 14 dnů bychom mohli uzavřít novou dlouhodobou smlouvu," řekl agent David Nehoda ze společnosti Nehoda Sport.

Nehoda věří, že Černý zvládne tlak a zájem, který kolem něj v poslední době je. "V sedmnácti chodí na tiskové konference, má smlouvu s Nike, získává ceny, ale nemyslím si, že by se mu z toho měla zamotat hlava. Je výborně vychovaný, jeho rodina je úžasná. Tam je ten základ, aby to šlo správnou cestou. Navíc si sám uvědomuje, že bylo hodně talentů, kteří získávali ocenění, ale nedotáhli to mezi světovou elitu," uvedl Nehoda.

Nyní je hlavním cílem probojovat se do A-týmu Ajaxu, Černý se na to ale nechce fixovat. "Šanci jsem začal cítit už po pár trénincích, ale nechci to moc řešit a mít to v hlavě. Chci se hlavně soustředit na každý trénink a zápas devatenáctky a uvidím. Když se mi bude dařit, tak ta šance přijde," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepšími fotbalovými dorostenci roku jsou Černý a Sadílek

Jak si Ajax Černého považuje, dokládá i fakt, že na galavečer do Prahy dorazil i sportovní ředitel klubu Marc Overmars. "Jen jsem se před ním zmínil o této akci, že by Vašek mohl vyhrát, a sám říkal, že by rád přijel. Myslel jsem, že to je jen zdvořilostní fráze, ale pak jsme se bavili konkrétně o termínu, tak jsem to předal na FAČR, ti Marka zkontaktovali a opravdu přijel," popisoval Nehoda.

"Aby na vyhlašování cen pro dorostence přijel sportovní ředitel zahraničního velkoklubu, který sám má za sebou velkou kariéru, to jsem ještě nikde nezaregistroval. Jen to dokazuje, jak si Vašíka váží," míní Nehoda.

Podle něj hraje roli i to, že Černý je vůbec první akvizicí, kterou Overmars přivedl po svém nástupu do vedení Ajaxu. "Má k němu v tomto směru blíže. Vašek se kamarádí s jeho dětmi, píšou si, takže v tomto směru ho má Marc asi raději než ostatní kluky," dodal Nehoda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články