Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rosický přihrával se Stoke na gól, Čech udržel nulu proti Newcastlu

Londýn – Arsenal i díky gólové přihrávce Tomáše Rosického porazil doma Stoke 3:0 a po 21. kole Premier League poskočil na páté místo. José Mourinho dal překvapivě přednost v základní sestavě Chelsea Petru Čechovi a ten se svému trenérovi odvděčil povedeným výkonem. Několika důležitými zákroky podržel a i díky němu Cheslea nakonec porazila Newcastle 2:0. Blues se zároveň osamostatnili v čele tabulky, kde mají před Manchesterem City, který pouze remizoval na půdě Evertonu 1:1, náskok dvou bodů. Manchester United na svém hřišti podlehl Southamptonu 0:1 a soupeři přenechal třetí místo v tabulce.

Tomáš Rosický v duelu se Stoke
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Adam Davy

Na stadionu Emirates zářil především chilský útočník Alexis Sánchez, který dva góly dal a jeden připravil. Rosický nastoupil v základní sestavě počtvrté za posledních pět soutěžních zápasů Arsenalu a od začátku byl hodně vidět. Střelu českého záložníka vyrazil brankář Begovič na roh, po němž už v šesté minutě po Sánchezově centru přesně hlavičkoval Koscielny.

Ve 33. minutě si Sánchez vyměnil míč s Rosickým, protáhl se mezi obránci a trefil se přesně k tyči. Letní posila z Barcelony pak čtyři minuty po změně stran skórovala podruhé z přímého kopu. Sánchez za "Kanonýry" nastřílel už 18 gólů. Stoke na půdě Arsenalu prohrálo třináctý soutěžní duel za sebou.

Southampton ukončil desetizápasovou sérii United bez porážky a v tabulce na něj má dvoubodový náskok. O vítězství na Old Trafford rozhodl v 69. minutě střídající Srb Tadič jedinou střelou zápasu mezi tři tyče. "Saints" zvítězili na manchesterském stadionu v nejvyšší soutěži poprvé od roku 1988.

Chelsea odskočila v tabulce

První šanci musel Čech likvidovat v 21. minutě, Gouffranův tvrdý přímý kop dokázal vyrazit před sebe. Nevyzrál na něj ani o chvíli později přízemní střelou Cabella, po Sissokově pokusu mu pomohla branková konstrukce.

Petr Čech v brance Chelsea
zdroj: ISIFA/AFP autor: BEN STANSALL

Gólman Krul, který se do sestavy Newcastle vrátil po zranění, inkasoval hned z první střely "Blues" na bránu. Ivanovič poslal uvnitř šestnáctky přihrávku na volného Oscara, který vstřelil čtvrtý gól v sezoně.

Brazilský reprezentant si v zápase připsal také asistenci a v 59. minutě dopomohl Costovi ke zdvojnásobení náskoku. Costa se stal prvním hráčem Chelsea v historii, který má po 21 ligových kolech na kontě 15 branek.

Manchester City ztratil s Evertonem

V prvním poločase utkání mezi Evertonem a Manchesterem City vyslal jedinou střelu mezi tři tyče domácí Lukaku. Hart ji zneškodnil a Coleman z dorážky nastřelil pouze břevno. V 74. minutě se do vedení dostali "Citizens", Silvovu tečovanou střelu za Roblesova záda hlavou dorazil Fernandinho.

Hosté ale těsný náskok dlouho neudrželi, o čtyři minuty později Baines nacentroval na Naismithe a skotský reprezentant taktéž hlavou vyrovnal. Ke třem bodům nepomohl hostům ani střídající Agüero, který se vrátil po zranění kolena. "Citizens" alespoň prodloužili neporazitelnost na 12 ligových duelů.

"Prvních 25 minut je velmi důležitých, pokud v nich skórujete, hraje se pak úplně jiný zápas. Nám se to nepovedlo a Everton to do druhého poločasu nakoplo. V posledních 35 minutách to byla velmi vyrovnaná hra," řekl trenér druhého celku tabulky Manuel Pellegrini. 

Liverpoolu vystřelil vítězství Markovič

Srbský fotbalista Lazar Markovič rozhodl prvním gólem v anglické lize o výhře Liverpoolu 1:0  na hřišti Sunderlandu. "Reds" bodovali v pátém zápase v řadě, Sunderland zato z posledních čtyř utkání získal jediný bod.

Bývalý hráč Benficy Lisabon v osmé minutě zblízka překonal gólmana Pantilimona. Dvacetiletý záložník mohl zvýšit náskok Liverpoolu ve 29. minutě, střelou z voleje ale trefil pouze břevno. Do jediné větší šance se domácí dostali v 52. minutě, Johnsonův pokus však skončil také na brankové konstrukci. 

Liverpool vedení nenavýšil, přestože od 49. minuty hrál soupeř po Bridcuttově vyloučení v deseti, a podruhé za sebou vyhrál v lize venku 1:0. "Předvedli jsme vynikající týmový výkon. Kontrolovali jsme hru, jediným zklamáním je, že jsme nedali více branek," řekl kouč vítězného týmu Brendan Rodgers pro BT Sport. 

Pardew zažil v Crystal Palace vítěznou premiéru

Harry Kane potvrdil formu v utkání Tottenhamu na hřišti Crystal Palace a ve 49. minutě otevřel skóre. Člen kádru anglické reprezentace do 21 let vstřelil v posledních šesti utkáních šest gólů. Crystal Palace vedl poprvé v utkání Premier League trenér Alan Pardew a jeho svěřenci mu připravili úspěšný start nového angažmá, protože zápas otočili.

V 69. minutě po faulu Stambouliho s přehledem proměnil penaltu Dwight Gayle a podruhé Llorise překonal o 11 minut později Jason Puncheon. "Orli" po osmi zápasech bez výhry získali tři body a z předposledního 19. místa poskočili na patnácté. Tottenham naopak poprvé po šesti zápasech nebodoval. 

West Ham vedl na hřišti Swansea od 43. minuty zásluhou útočníka Carrolla. V 74. minutě však hlavičkoval na branku Gomis a jeho pokus si srazil do vlastní sítě Noble. Stav 1:1 už se nezměnil. 

Anglická fotbalová liga - 21. kolo:

Sunderland - Liverpool 0:1 (8. Markovič), Burnley - QPR 2:1 (12. Arfield, 37. Ings - 33. Austin z pen.), Chelsea - Newcastle 2:0 (43. Oscar, 59. Costa), Everton - Manchester City 1:1 (78. Naismith - 74. Fernandinho), Leicester - Aston Villa 1:0 (45.+1 Konchesky), Swansea - West Ham United 1:1 (74. vlastní Noble - 43. Carroll), West Bromwich - Hull 1:0 (78. Berahino), Crystal Palace - Tottenham 2:1 (69. Gayle z pen., 80. Puncheon - 49. Kane), Arsenal - Stoke 3:0 (33. a 49. Sánchez, 6. Koscielny), Manchester United - Southampton 0:1 (69. Tadič).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články