Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blatter má dalšího protikandidáta. Šéfem FIFA chce být jordánský princ

Ženeva - Jordánský princ Ali bin Husajn se chce v květnových volbách ucházet o místo v čele FIFA. Stávající viceprezident světové fotbalové federace je tak po úřadujícím prezidentovi Seppu Blatterovi a někdejším zástupci generálního sekretáře FIFA Jéromu Champagneovi třetím kandidátem na funkci.

Ali bin Husajn
zdroj: ČTK/AP

Devětatřicetiletý Husajn, který vede jordánský svaz a Západoasijskou fotbalovou federaci, prý své rozhodnutí konzultoval s řadou členů FIFA. "Pořád dokola mi říkali, že přišel čas na změnu," uvedl princ. "Proto věřím, že nadešla chvíle, aby se pozornost veřejnosti přesunula od administrativních afér zpět ke sportu," dodal.

Za důvěryhodného kandidáta označil Husajna prezident Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini, který už před půl rokem prohlásil, že ve volbách nehodlá podporovat Blattera. "Znám prince Aliho velmi dobře. Má důvěryhodnost potřebnou pro nejvyšší funkce. Nyní budeme čekat na jeho návrhy a program pro budoucnost fotbalu," uvedl Platini.

Aby mohl Husajn kandidovat, potřebuje podporu minimálně pěti členských federací FIFA, jež ho musejí do konce ledna nominovat do květnových voleb. Blatter světovému fotbalu vládne od roku 1998 a jeho působení provází řada korupčních skandálů.

Naposledy pověstí fotbalu otřáslo vyšetřování možného uplácení při volbě pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 (vyhrálo Rusko) a 2022 (Katar). Vedení FIFA původně odmítlo jeho výsledky zveřejnit, na což šéf vyšetřovací komise Michael Garcia reagoval tvrdou kritikou a odstoupením z funkce. Federace poté svůj postoj změnila.

Je nám líto, video expirovalo.
Jordánský princ šéfem FIFA?
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články