Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Útok na čelo tabulky. Sparta i Jablonec chtějí přeskočit vedoucí Plzeň

Praha – Až na třetí místo mohou po sobotě klesnout fotbalisté Plzně. Viktorii, která se v nedělním duelu střetne s Bohemians, může přeskočit jak pražská Sparta, tak i Jablonec. Stačí jim k tomu jediné, vyhrát své zápasy. Pražané doma přivítají oblíbeného soupeře z Českých Budějovic. Severočechy čeká náročnější úkol, zvítězit na půdě páté Ostravy. Přímý přenos utkání Baník Ostrava – Jablonec sledujte od 19:30 na ČT sport. Náš web nabídne textovou on-line reportáž.

Utkání Jablonec - Baník Ostrava
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Třetí Jablonec, který ztrácí na vedoucí Plzeň o bod více než Sparta, se s blížícím se koncem podzimní části dostal do výborné formy a z posledních deseti kol má vůbec nejlepší bilanci v celé lize. Utkání v Ostravě bude ale pro ambiciózní celek velkou zkouškou. Baník je totiž jeden ze tří týmů v soutěži, který před domácími fanoušky ještě v sezoně neprohrál, a na páté příčce na svého soupeře ztrácí devět bodů.

"Baník má mladý a fyzicky skvěle připravený tým. V tabulce jsou vysoko už delší dobu, a přestože před nimi máme nějaký náskok, stále musíme respektovat, že je to náš soused v pořadí," řekl jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý, který však doufá, že jeho svěřenci dokáží navázat na výkony z poslední doby.

"Ten odstup od Ostravy bychom si chtěli udržet i po sobotním zápase. Pozitivní nálada nás neopustila, navíc reprezentanti i další hráči v týmu získali další motivaci," dodal jablonecký kouč.

Ve prospěch Severočechů před duelem kromě formy mluví také statistiky vzájemných měření sil. Baumit v lize s Baníkem osmkrát za sebou neprohrál a čtyřikrát v řadě od něj dokonce neinkasoval ani branku.

Ostravané neradi vzpomínají zejména na poslední měření sil na Bazalech, kde prohráli 0:4. Jejich trenér Martin Svědík ale přesto věří, že Slezané mohou negativní sérii přerušit. "Z hlediska naší hry i typologie hráčů by nám Jablonec mohl sedět. Ale co si budeme povídat, kvalitou kádru i bodově je jinde než my. Na druhou stranu si myslím, že směrem dozadu jsou zranitelní," prozradil.

Sparta útočí na šestou výhru proti Budějovicím v řadě

Velice pozitivní bilanci má se svým soupeřem i Sparta. České Budějovice patří statisticky k vůbec nejoblíbenějším sokům Letenským, když v historii samostatné české ligy s nimi prohráli pouze doma jednou, a to v roce 1993. Úřadující mistr Jihočechy v posledních pěti soutěžích vždy porazil a pokaždé minimálně rozdílem dvou branek.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Jasným favoritem duelu jsou tak Pražané, které s největší pravděpodobností čeká dobývaní branky Budějovic. S tím souhlasí i asistent trenéra Vítězslava Lavičky Zdeněk Svoboda. "Nepředpokládáme, že se Budějovice budou pouštět do otevřené partie, ale že spíše budou hrát v obranném bloku na své polovině a snažit se využít brejky," řekl.

Trenér Dynama Luboš Urban, jež je s patnácti body třinácté, však nechce hrát na Letné pouze "zanďoura". "Není možné se soustředit jen na defenzivu, to je čekání na smrt. Musíme podat nadstandardní výkon, mít krapet štěstí, a když se nám tohle sejde, je třeba šance udělat solidní výsledek," uvedl kouč Dynama Luboš Urban.

Trápící se Liberec doma čeká rozjetou Jihlavu, která pod trenérem Romanem Kučerou obživla a v pěti utkáních získala 13 bodů.Vysočina se díky tomu vyhoupla již na jedenáctou příčku. Čtrnáctý Slovan má naopak pouze bodový náskok na sestupové pásmo, a pokud hráči ze závěrečných dvou podzimních kol nezískají alespoň čtyři body, čekají je velké pokuty.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články