Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Delegát Fousek: Slovan čeká tvrdý trest. Spartu asi jen pokuta

Praha – Uzavření stadionu a velká pokuta. Takový trest podle dlouholetého českého fotbalového funkcionáře a delegáta UEFA Petra Fouska stihne Slovan Bratislava po řádění fanoušků během utkání se Spartou. Pražanům s největší pravděpodobností hrozí maximálně pokuta. Jisté je však, že odveta za čtrnáct dní se bude na Letné hrát pod přísnými bezpečnostními opatřeními.  

Delegát UEFA Petr Fousek
zdroj: ČTK autor: Erben Eduard

"Za 14 dní je tu odveta, kterou UEFA určitě nepodcení. Očekávám, že přijede security officer (bezpečnostní manažer), který jezdí jen na ty nejrizikovější zápasy. A celkově opatření budou adekvátní rizikům," řekl Fousek. "Sparta se bude muset pořádně připravit, aby neprodělala na případných trestech. Myslím, že slovenští rowdies mohou přemýšlet nad způsobem odplaty," dodal. 

Sám se o událostech z Bratislavy dozvídal postupně přes média, fotky či videa až dodatečně, jelikož ve čtvrtek vykonával funkci delegáta na jiném utkání Evropské ligy Tottenham Asteras Tripolis. Přesto z dostupných informací má dojem, že Slovan nezvládl povinnosti pořadatelské služby. 

"Slovan nepochybně stihne nemalý trest za pořadatelskou službu. I pokud by to vyprovokovali sparťanští fanoušci, tak za bezpečnost vždy odpovídá domácí klub a musí nést následky. Vidím to na kombinaci pokuty a uzavření stadionu," mínil Fousek. Spartě podle něj s největší pravděpodobností hrozí jen pokuta. 

"Domácí tým musí mimo jiné zajistit i to, aby se oba tábory fanoušků nedostaly k sobě. To se nepovedlo asi i kvůli podmínkám na stadionu. Pokud však stadion konstrukčně nesplňuje požadavky na bezpečné oddělení obou táborů, tak je na to potřeba reagovat živou silou a dát tam pořádné chlapy z bezpečnostní služby schopné zasáhnout, když se něco bude dít. Tohle tam asi selhalo, ale z vnějšího pohledu to nedokážu objektivně posoudit," řekl Fousek. 

Pokračovat v zápase byl dobrý nápad

Přísnost disciplinární komise bude záležet i na tom, jak se k celé situaci postavil slovinský delegát Dane Jošt. "Otázkou je, jestli delegát před utkáním situaci podcenil, nebo žádal o zlepšení bezpečnosti, ale domácí mu nebyli schopni vyhovět. Při posuzování trestů u disciplinárky bude velký rozdíl, když delegát napíše, že je na to pětkrát upozorňoval a nebylo to zajištěno, nebo jestli to nechal normálně být," uvedl Fousek.

Nepředpokládá však, že by mohlo dojít ze strany delegáta k podcenění, jelikož celý přípravný proces je velmi detailní. "Jako delegát máte přístup k databázi provinění klubů dva roky zpátky, popsal bych to jako trestní rejstřík. Už den před utkáním probíhá první bezpečnostní schůzka a delegát má za povinnost se seznámit se všemi riziky jak jsou problémoví fanoušci, kolik jich dorazí a podobně. V den zápasu je dopoledne prohlídka stadionu a velký mítink. Pokud je nějaký problém, tak je celý den na to vše napravit. Navíc UEFA má svůj monitoring a každý věděl, že na tom utkání se něco chystá," dodal Fousek.

Zápasu během čtyřicetiminutového přerušení hrozilo předčasné ukončení, ale podle Fouska je takový verdikt až krajním řešením. "Ze sportovního hlediska zvolil delegát nejlepší variantu, protože ukončit zápas je pak pro UEFA hrozně složitý proces. Proto je trend zápasy dohrávat, pokud je to možné. Ale nemůže to převážit nad ohrožením účastníků. To je priorita. Proto musela být situace na stadionu již bezpečná, jestli se pokračovalo," konstatoval Fousek.

Delegát Jošt prý měl možnost poradit se o způsobu řešení situace i přímo s UEFA, která má pro podobné případy vytvořenou speciální telefonní linku. "Musel svolat krizový štáb, na kterém jsou oba kluby, ředitel stadionu, policie a další lidé. Mohl to i konzultovat s centrálou UEFA, existuje na to červená linka, na které se může poradit. Nakonec se vše povedlo zvládnout, aby se utkání mohlo dohrát," dodal Fousek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články