Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Dva zápasy, šest bodů. Čeští fotbalisté po obratu zdolali Turecko

Istanbul – Lepší vstup do kvalifikace mistrovství Evropy si čeští fotbalisté ani nemohli přát. Po domácím vítězství nad Nizozemskem svěřenci Pavla Vrby vyhráli 2:1 i na hřišti Turecka. Turci přitom díky Bulutovi vedli a v první části byli lepším celkem, ale po brankách Sivoka a Dočkala Češi vývoj střetnutí otočili.

Slavící čeští fotbalisté
zdroj: ČTK/AP autor: Uncredited

Na trávník stadionu Fenerbahce Istanbul Sükrü Saracoglu vyběhla česká jedenáctka oproti vítěznému duelu s Nizozemskem s jednou změnou. Mezi náhradníky zůstal Procházka, kterého nahradil na pozici stopera navrátilec Sivok. To domácí po nečekané prohře na Islandu udělali hned šest změn.

Nový vítr v sestavě v úvodu fungoval Turkům na výbornou. Do českého výběru se pustili s velkou vervou, drželi míč a díky dobrému presingu svému soupeři neumožňovali delší časovou periodu kombinovat. Domácí svůj tlak dokázali využít již v osmé minutě. Erkin poslal za obranu přesný centr a Bulut šikovně hlavou přehodil Čecha.

Turci, které hnaly ne zcela zaplněné, ale dostatečně bouřlivé ochozy, byli i nadále při chuti, ale k akcím se začali dostávat i Češi. V patnácté minutě byl blízko vyrovnání Rosický, který se ve vápně ocitl úplně sám po centru Krejčího, jenže Kaya v pádu jeho pokus zblokoval. Co se však nepovedlo českému kapitánovi, to z následného rohu napravil Sivok, jenž si našel na malém místě prostor a hlavou nedal Zenginovi šanci.

Vyrovnání tempo neuklidnilo, spíše naopak. Hrál se fotbal nahoru dolů s náznaky šancí na obou stranách. Další velká příležitost ale přišla až po půl hodině hry. Töre se po individuální akci odpoutal od bránících protihráčů a jeho křížná přízemní rána jen těsně minula vzdálenější tyč. Podobně dopadla i o několik chvil později rána Ardy, jež skončila nad.

Poslední čtvrthodina první části připomínala úvod duelu. Turci tlačili a český výběr měl co dělat, aby se ubránil. Namále měli svěřenci trenéra Vrby zejména po kontaktu Váchy s Ardou ve vápně, po němž turecký záložník padl k zemi, ale rozhodčí Eriksson překvapivě nechal pokračovat ve hře. Erkin se ještě v závěru první půle postaral o rozruch, když trefil ze standardní situace tyč.

Čeští fotbalisté po změně stran převahu domácích otupili a i díky zlepšenému pohybu si vytvořili mírnou převahu. Ta nejprve přinesla nebezpečný pokus Daridu a poté i obrat ve skóre. V osmapadesáté minutě unikl po pravé straně Kadeřábek, ve vápně našel Dočkala a ten levačkou zacílil do černého.

Turecko v samotném závěru tlačilo. Nebezpečný byl zejména pokus Erkina. Češi ale nakonec vítězství uhájili a porazili svého soupeře potřetí v řadě. Zároveň ovládli i druhý duel v kvalifikaci. Naopak Turci jsou zatím bez bodu.

Turecko - ČR 1:2 (1:1)

Branky: 8. Bulut - 16. Sivok, 58. Dočkal. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Özyakup (Tur.). Diváci: 35 000.

Turecko: Zengin - Gönül, Topal, Kaya, Erkin - Inan (79. Özyakup), Tufan, Turan, Sahan (66. Demir) - Töre (68. Adin), Bulut. Trenér: Terim.

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal (90.+2 Plašil), Rosický, Krejčí (68. Pilař) - Lafata (83. Vydra). Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér ČR): "Výsledek je úžasný. Kdyby mi po losu někdo řekl, že z prvních dvou zápasů budeme mít šest bodů, tak bych si myslel, že se zbláznil. Na druhou stranu jsme přežili hodně šancí soupeře, hlavně v první půli. Ale za druhou půli musím tým pochválit. Byli jsme rychlejší a předvedli jsme lepší výkon. Nebudu tvrdit, že vyhrálo lepší mužstvo, ale bojovali jsme o výhru a jsem rád, že se to povedlo. Tomáš Sivok patřil k nejlepším na hřišti. Dal jsem mu důvěru, protože zná Turky, má obrovské zkušenosti a také teď pravidelně hrává. Naše rozehrávka byla pomalá, ztráceli jsme míče, i stopeři měli na konci půle šílenou věc. Postupem ta jistota byla větší a v závěru nás právě stopeři drželi. Turci hráli už na Islandu dobře, byli fotbalovější, jejich kvalita a dynamická technika je výrazná, zaskakovali nás přečíslením na pravé straně, museli jsme si to vysvětlit. Chceme stavět na tom, co jsme předvedli s Holandskem a ve druhé půli proti Turecku. Věřím, že si kluci uvědomí, že mají velkou šanci postoupit, protože vstup nám vyšel mimořádně. Ale ještě tam nejsme, čeká nás ještě hodně zápasů a nesmíme nic podcenit. Mohlo by se to vymstít."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články