Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG VLASTIMILA VLÁŠKA: Češi se rozhodně Turků bát nemusejí

Istanbulský mumraj je mi už povědomý. Jsem tady potřetí a vždy si říkám, jak se sem může přes 10 milionů lidí naskládat. Plné jsou neustále silnice i chodníky. Obrovský lidský potenciál využívá i fotbal. Galatasaray i Fenerbahce mají početnou a hlavně bouřlivou fanouškovskou základnu. Shodou okolností spolu hrají v dalším kole turecké ligy, a to bude celý Istanbul na nohou. Dnešní zápas turecké reprezentace s českým národním týmem také budí velkou pozornost, ale troufnu si tvrdit, že zdaleka ne takovou jako mezikontinentální derby.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Možná k tomu trochu přispělo i to, že z domácí reprezentace vypadlo několik opor. Především útok mají Turci dost zdecimovaný, chybí tři preferovaní forvardi (Burak Yilmaz, Mevlut Erdinҫ a Mustafa Pektemek). To by mohlo být znát. Na druhou stranu, Turci mají daleko větší konkurenci na všech postech než třeba české mužstvo, a Umut Bulut, který zřejmě nastoupí, určitě také umí kopat, i když v Galatasarayi většinou jen střídá.

Turci sice mají na svém kontě dva historické úspěchy, bronz z mistroství světa 2002 a semifinále Eura 2008, jinak ale mívají problém vůbec na závěrečné turnaje postupovat. Tradičně se zmiňuje turecké pekelné prostředí, ale v poslední kvalifikaci tu dokázali vyhrát nejen Nizozemci, ale i Rumuni, navíc Maďaři uhráli remízu. Vzhledem k tomu, že turečtí fotbalisté se nijak nehrnou na zahraniční štace, ale stačí jim zůstat za modly ve velkých istanbulských klubech, tak jedinou celoevropskou hvězdou současného výběru Fatiha Terima je záložník Atlétika Madrid Arda Turan. Nebezpečný hráč s výbornou střelou i technickou kvalitou.

Český tým se rozhodně nemusí bát. Větší tlak bude rozhodně na domácích, kteří v prvním kole prohráli 0:3 na Islandu a další ztráta by mohla ještě více nahlodat jejich postupové plány, a to kvalifikace sotva začala. Výhra Vrbova souboru nad Nizozemskem naopak všude budí pozitivní ohlasy, což je určitě příjemná záležitost, ale další zápas to rozhodně nevyhraje. Trenér už den před zápasem prohlásil, že změní vítěznou sestavu, ale přece jen žádné velké zemětřesení se čekat nedá. Proto si myslím, že staronové tváře Plašil se Sivokem to mají do úvodní jedenáctky dál než borci, kteří pomohli porazit Oranjes. Naopak výborné výkony Václava Pilaře ho předurčují k tomu, aby tentokrát on zaujal post levého křídla na úkor Krejčího.

Počítám, že zápas v asijské čtvrti Kadiköy na stadionu Fenerbahce nabídne dobrou podívanou a atmosféra bude o něčem jiném, než když tu loni hrála Plzeň před prázdnými tribunami. Pavel Vrba sám říkal, že v Istanbulu ještě nevyhrál a přál by si to změnit. Doufám, že se stane dobrým prorokem. Jestli se to povede, sledujte dnes večer na ČT sport.

Zápas začne v Istanbulu, kde je o hodinu více, v pátek ve 20:45 SELČ. Přímý přenos startuje na ČT sport a našem webu již o půlhodinu dříve.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články