Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Premier League exportním zbožím? Starý projekt opět ožívá

Londýn – Premier League v USA, nebo Austrálii? Brzy by se to mohlo stát realitou. V anglické fotbalové lize znovu ožívají myšlenky na uspořádání zápasů v zahraničí. Podle listu The Times o této možnosti minulý měsíc jednali šéfové klubů.

Danny Welbeck v dresu Manchesteru United
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

S návrhem odehrát několik utkání v cizině přišel už před šesti lety výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore. Jeho plán zorganizovat navíc 39. kolo a zápasy uspořádat na různých místech v Asii, USA či Austrálii se však nesetkal s pochopením.

Nyní je prý ve hře varianta, že by se deset ligových zápasů uskutečnilo v zahraničí v rámci klasického hracího programu.

Mluvčí Premier League nepopřel, že se o plánech přenesení několika utkání do ciziny jednalo. Podle něj však momentálně neleží na stole žádný konkrétní návrh. Podle místopředsedy FIFA Jima Boyceho by Premier League musela požádat o stanovisko UEFA i světovou federaci, která podle něj preferuje, aby se ligové zápasy hrály jen v domácích zemích.

Přední anglické kluby už přes deset let jezdí v létě v rámci přípravy na lukrativní turné do Asie či USA. Například zápas Manchesteru United s Realem Madrid letos v Michiganu vidělo téměř 110 tisíc diváků. Díky velkému zájmu fanoušků především z Asie vydělává Premier League velké peníze na vysílacích právech v zahraničí, na základě současné tříleté smlouvy si přijde na více než dvě miliardy liber (přes 69,6 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články