Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čech o přestupu: Nikam neutíkám, ale stát se může vše

Praha - Od začátku sezony si musí v Anglii zvykat na netradiční pozici. Petr Čech, dlouholetá opora Chelsea, vysedává v londýnském celku pouze na lavičce a kryje záda Thiautovi Courtoisovi. Dvaatřicetiletý český reprezentant však ani přesto z Londýna prchat nechce, i když přiznal, že pokud přijde dobrá nabídka, stále může přestoupit.

Petr Čech si zvyká na roli dvojky v Chelsea
zdroj: Isifa/EPA

"Momentálně jsem hráčem Chelsea, kde mám ještě dva roky smlouvu. Je samozřejmě jasné, že ve fotbale se nedá nic předpovídat dopředu a nikdy není nic stoprocentní," řekl Čech na srazu národního týmu v Praze.

Poprvé během desetiletého působení v Chelsea začal sezonu jen na lavičce, trenér José Mourinho upřednostnil o deset mladšího Belgičana Thibauta Courtoise. "První tři kola je pro mě situace nová, když jsem do zápasů nenastoupil v základní sestavě. Osobně ale nemám důvod panikařit, balit se a odcházet. Může se to stát, nemusí se to stát. Důležité je, abych vůbec měl možnost toho souboje o svou pozici," upozornil bývalý gólman Blšan, Sparty nebo Rennes.

"Záleží samozřejmě na trenérovi, který vás buď vybere, nebo nevybere do týmu. Hlavní bude, jaké rozhodnutí udělá trenér v průběhu následujících týdnů nebo měsíců. Bude záležet i na tom, jak já budu hrát, v případě, že nějakou šanci dostanu. Trenér ví, že kdykoli mě bude potřebovat, jsem připravený," přidal Čech.

V roli dvojky se při zápasech necítí příliš dobře. "Je to velký rozdíl, protože z lavičky člověk nic neovlivní. Je to pro mě nové jako všechno ostatní. Nemám rád zápasy, které nemohu ovlivnit. Nebylo to pro mě příjemné, když jsem byl zraněný a mohl spoluhráčům jen držet palce," řekl gólman se 107 starty za reprezentaci.

Spekulace o přestupu do Paris St. Germain či jiného klubu nekomentoval. Umí si však představit, že by si nové angažmá dohodl ještě dnes z Prahy. "Nad tím jsem nepřemýšlel, ale asi to možné je. Dneska je poslední přestupový den a všichni jsou někde jinde na národních týmech a spousta přestupů se podle mě udělá. Abych řekl pravdu, s ničím nepočítám, ale zase nemůžu nic vyloučit," prohlásil Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Vlastimila Vláška ze srazu české reprezentace

"Třeba přijde během dne taková nabídka, která se nedá odmítnout. Zatím nevím, jak vypadá. Bude záležet na postoji klubu, jakým způsobem by případnou nabídku řešil, nebo ne. Ta nabídka by musela být správná pro všechny. Je v tom rodina i klub, ale rozhodnutí bude vždycky na mně. Fotbal momentálně bude na prvním místě," dodal plzeňský rodák.

Trenér národního mužstva Pavel Vrba už dříve vzkázal, že Čech bez ohledu na svou pozici v Chelsea zůstává jedničkou reprezentace pro přípravu s USA (3. září) a úvodní evropskou kvalifikaci s Nizozemskem (9. září). "Já říkal trenérovi, že jestli chce povolávat jenom hráče, kteří hrají, tak záleží jenom na něm. Trenér řekl, ať na podobné úvahy zapomenu. Chce, abych tady v týmu byl a hrál. Pro mě je to směrodatné, a proto jsem tady," upozornil zkušený brankář.

Z malé zápasové praxe obavy nemá. "Já odchytal hodně zápasů v přípravě a navíc trénuju každý den. Kdybych se třeba zranil, měl natažený sval a dva týdny nemohl trénovat, tak by to bylo horší. Takhle by to neměl být problém," ujistil Čech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články