Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Lafata se blýskl krásnými nůžkami a vystřelil Spartě výhru nad Jabloncem

Praha – Poté, co zvládli duel v předkole se Zwolle a postoupili do Evropské ligy, uspěli fotbalisté Sparty i v domácí soutěži. Po dvou prohrách v řadě doma zdolali v prestižním duelu Jablonec 2:0 a bodově se dotáhli na druhou Slavii. Hlavní hvězdou utkání se stal David Lafata, který vstřelil obě branky, ale zejména jeho první trefa nůžkami byla vystávní.

David Lafata slaví gól
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Sparta nastoupila téměř ve stejné sestavě jako ve čtvrtek v předkole Evropské ligy proti Zwolle, pouze místo Marečka se v záloze objevil Vácha. Na lavičku po dvouzápasové absenci kvůli nemoci usedl nejlepší střelec minulé sezony Hušbauer, Jablonec na Letnou zase přijel i s čerstvou posilou Mingazovem.

Sparta sice dokázala proti Zwolle ukončit výsledkovou mizérii a postoupit do základní skupiny, proti Jablonci ale opět upadla do průměru. Její největší šanci prvního poločasu zahodil Krejčí, který v závěru po odraženém míči jen o milimetry minul hostující branku.

Jablonec, který jako kapitán vedl exsparťan Hübschman, byl o něco nebezpečnější. Už v deváté minutě v jasné pozici netrefil Doležal a v posledních vteřinách úvodního dějství zamířil po rohu Kopic do tyče.

Po přestávce se dlouho hrál bezkrevný fotbal, nudu však ve velkém stylu utnul v 61. minutě Lafata. Domácí kapitán se trefil nůžkami a historicky nejlepší střelec nejvyšší soutěže tak zaokrouhlil svůj účet na 140 branek. Navíc odvrátil Spartu od pohromy, že by vůbec poprvé v lize nedala ve třech zápasech po sobě gól.

Pražany vstřelená branka probudila. Dočkal ještě z vápna střílel mimo, v 70. minutě se ale opět prosadil Lafata. Tentokrát měl letenský útočník práci o poznání snazší, když zblízka doklepl míč do branky.

Jablonec mohl vrátit do hry únik střídajícího Čížka, jeho pokus ale Bičík vyrazil na roh. V 78. minutě stálo při domácím brankáři i štěstí, protože Moulisova střela skončila na břevně. Velké šance sice Jablonec nabudily, ale zápas už hosté zdramatizovat nedokázali.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:0 (0:0)

Branky: 61. a 70. Lafata. Rozhodčí: Královec - Kordula, Nádvorník. ŽK: Costa, Matějovský - Kopic, F. Novák. Diváci: 6754.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský (78. Mareček), Vácha, Vacek (59. Konaté) - Dočkal, L. Krejčí - Lafata (84. Nešpor). Trenér: Lavička.

Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Mišůn, F. Novák - Hübschman, Rossi - Kopic (66. Mingazov), M. Pospíšil (75. Moulis), Crnkič (54. Čížek) - Martin Doležal I. Trenér: Šilhavý.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Nastoupili jsme v krátkém sledu po pohárovém zápase a dlouho jsme se dostávali do tempa. Čekali jsme, že s Jabloncem to bude dlouho vyrovnané. V prvním poločase jsme přestáli několik šancí soupeře, v závěru hosté dokonce trefili i tyč. Po přestávce jsme se zvedli a vše pak rozhodly góly Davida Lafaty, které oba padly po výborně sehraných akcích. Navíc Davidova první trefa byla nejen velmi důležitá, ale i výstavní. Ještě teď za ni sklízí gratulace od spoluhráčů a realizačního týmu."

Jaroslav Šilhavý (trenér Jablonce): "Myslím, že až na body a na výsledek jsme na Spartě odehráli dobrý zápas, který se musel líbit. Hlavní rozdíl mezi námi a soupeřem byl ve finální fázi a samozřejmě v Lafatovi, kterého jsme neuhlídali a on rozhodl. My jsme si ve finální fázi nepočínali tak, jak bychom měli, zatímco když nás Sparta přečíslila, tak byla nebezpečnější. Je pravda, že jsme trochu kalkulovali s tím, že by hráči Sparty mohli být po poháru unavení. Ale zase bych je nepodceňoval, že by nemohli běhat. Na tyhle anglické týdny jsou na Letné zvyklí. Ale v některých fázích zápasu bylo vidět, že nejsou úplně čerství. Ale že by šlapali vodu, to ne."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články