Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jednadvacítka podlehla Ukrajině a na ME se nepodívá

Uherské Hradiště - Sen o účasti na mistrovství Evropy, které se bude konat příští rok ve Švédsku, se rozplynul českým fotbalovým reprezentantům do 21 let. V posledním kvalifikačním duelu dnes v Uherském Hradišti podlehli Ukrajině 0:1 a nedostanou se ani do říjnové baráže. Je to vůbec poprvé od roku 2000, kdy se turnaj hraje s osmi účastníky.

Český tým šel do souboje s vědomím, že musí vyhrát. Povedlo se mu ovšem nastřelit jen dvě břevna. V samém závěru je zmrazil Lysenko a úspěšná generace kolem vicemistrů světa do 20 let z loňského roku své poslední společné účinkování v mládežnických kategoriích končila v slzách zklamání.

Čeští mladíci věděli, že je v postupové hře udrží jedině výhra, kterou by zároveň odčinili sobotní blamáž v Turecku, kde už si kvalifikaci hodně zkomplikovali. Kouč Kotrba chtěl tým probrat i změnami, oproti poslednímu duelu udělal hned čtyři a do duelu vytáhl i nejlepšího kanonýra červencového mistrovství Evropy devatenáctiletých Necida. Střelec pražské Slavie a od ledna hráč CSKA Moskva mohl skvělou formu potvrdit záhy i při premiéře v jednadvacítce, ovšem ve čtvrté minutě hlavičkou orazítkoval jen spojnici břevna a tyče.

Na domácích byla patrná nervozita a také křeč v přechodu do útočné fáze. Do zakončení se "lvíčata" dostávala velmi obtížně a Ukrajinci, kteří ztratili postupové naděje už dřív, málo nebezpečné kontry soupeře lehce zastavovali.

Až po poločasové přestávce začali Češi, kteří před rokem na Ukrajině vyhráli 2:0, hrozit víc. Kotrba poslal do hry dalšího útočníka Řezníčka a rostoucí převahu mohl přetavit ve vedoucí gól bek Kúdela. Odchovanec Uherského Hradiště v důvěrně známém prostředí však svůj volej nasměroval nad břevno. Kúdela už víc neukázal a ke zklamání svých příznivců musel po hodině hry kvůli zranění střídat.

V těch okamžicích se zápas lámal. Nejprve český brankář Švenger vytáhl hlavičku Lysenka a pak se blýskalo na druhé straně. Kapitán Fillo ostrou ranou prověřil brankáře Šusta a po následném rohovém kopu míč po jeho hlavičce do břevna tancoval na brankové čáře, až jej ukrajinští zadáci odehráli do bezpečí. Před očekávaným závěrečným náporem se ještě blýskl gólman Švenger při těžké střele Jarošenka. Pak Češi strnuli ještě víc, když Gladkij z ideální pozice úplně osamocený vysoko přestřelil.

Před závěrečným náporem domácí přežili velkou šanci a mohli se pustit do honby za spásným gólem. V 82. minutě po závaru neprotlačil míč do branky stoper Suchý, pak se po centru Střeštíka marně natahovali útočníci Necid s Řezníčkem. Tápání v koncovce Češi odnesli pro ně krutým koncem. Minutu před závěrem vnikl do šestnáctky Lysenko a z úhlu zmrazil zbytky českých nadějí. Hráči oplakali i srdečnou děkovačku uherskohradišťského publika.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články