Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

\"Lvíčata\" zklamala v Turecku a postup do baráže se jim vzdálil

Bursa (Turecko) - Česká fotbalová reprezentace do 21 let nevyužila první šanci k pojištění postupu do baráže o účast na mistrovství Evropy ve Švédsku. S mladými Turky totiž prohrála 0:2, když se o obě branky ve druhém poločase postaral Aydin Kerabulut. Nyní musí reprezentanti bezpodmínečně porazit Ukrajinu.

Česká lvíčata si první kvalifikační prohrou hodně zkomplikovala situaci. Ztratila první místo ve skupině, na které poskočili právě Turci. V úterý musejí v posledním utkání v Uherském Hradišti porazit Ukrajinu, a pokud Turecko ve vyhroceném duelu zdolá Arménii, budou doufat v to, že se do baráže dostanou jako jeden ze čtyř týmů s nejlepší bilancí z druhých míst.

Fotbaloví mladíci věděli, že mají možnost proměnit pomyslný mečbol postupu do baráže už na turecké půdě. Jako by je však příležitost svazovala. Chtěli sice vstoupit do zápasu aktivně, ale jejich ofenzivní fáze byla dlouho úplně neškodná. Martin Fenin, vytoužená posila ze seniorské reprezentace, působil na hrotu odříznutě.

Na Turcích bylo naopak od začátku znát, že chtějí odčinit poslední kolaps s Arménií, a tak bylo rušno hlavně před českou brankou. Gólman Švenger ještě bez potíží zkrotil střely Özera i Aydina Kerabuluta. Po poločase ale začala česká defenziva hořet. Domácí ji překonávali bleskovými přízemními kombinacemi jako už před rokem v prvním vzájemném utkání v Jablonci, které skončilo remízou 1:1.

Ve druhé půli Čechům hořela obrana

Osm minut po přestávce se mohl skvěle uvést náhradník Mustafa, který z několika kroků pálil do břevna. O pár okamžiků později již část stadionu vybuchla nadšením, jenže hlavička Özera ještě těsně minula tyč. V 63. minutě už mladí Češi tolik štěstí neměli. Do středu jejich obrany vnikl Aydin Kerabulut a povedenou individuální akci úspěšně zakončil křížnou střelou.

Češi vytušili, že s dosud předvedeným výkonem nemohou uspět, proto poslal trenér Kotrba do hry útočníka Řezníčka, jenž v srpnu pomohl otočit přípravný duel v Portugalsku. Mladoboleslavský forvard se i dnes mohl ukázat jako dokonalý žolík, jenže po jeho přihrávce Fenin ve skluzu před brankou na míč těsně nedosáhl.

Pak s tvrdou střelou neuspěl ani další nový muž na hřišti Dočkal a na druhé straně se musel vytáhnout i brankář Švenger, který chytil jasnou šanci Serdarovi. Český gólman pak měl i velké štěstí, když se jen ohlédl za střelou Aydina Yilmaze mířící do tyče.

Turci vyhráli zaslouženě

Češi se ale v závěru ani nenadechli k náznaku závěrečného náporu. Pět minut před koncem naopak byl s jejich nadějemi definitivní konec. Aydin Kerabulut po nedorozumění v české obraně napřáhl z hranice pokutového území a utkání definitivně rozhodl.

"Prohráli jsme se soupeřem, který byl po všech stránkách lepší, přehráli
nás. Turci nás předčili bez míče, lépe se pohybovali, přečíslovali nás,
lépe kombinovali. To všechno mi u nás citelně chybělo," zhodnotil utkání trenér Jiří Kotrba. Starosti mu rovněž přidělalo i to, že záložník Michal
Švec musel ze zápasu odstoupit kvůli podezření na zlomenou nohu.

Pozápasová magnetická rezonance však smolaře, který nyní nastupuje za nizozemský Heerenveen, uklidnila. Nohu zlomenou nemá. I kdyby se ale stačil dát do úterního rozhodujícího utkání s Ukrajinou do pořádku, spoluhráčům už kvůli karetnímu trestu nepomůže. I tak se jim prý do Uherského Hradiště vypraví fandit. Zápas musejí pro udržení postupové naděje vyhrát.


Turecko "21" - Česká republika "21" 2:0 (0:0)
Branky: 63 a 85. Ayidin Kerabulut. Rozhodčí: Had - Ring, Albert (všichni
Maď.). ŽK: Jablonský, Fenin. Diváci: 7500.

Sestavy:
Turecko "21": Onur - Orhan, Eren, Ceyhun, Ferhat - Ayidin Yilmaz (79.
Zafer), Serdar, Abdullah, Ayidin Kerabulut - Özer (86. Aykut) - Sercan (46. Mustafa). Trenér: Manduah.
ČR "21": Švenger - Kúdela, Suchý, Mazuch, Jablonský (85. Pekhart) - Janda, Holek, Švec, Střeštík (55. Dočkal) - Fillo (69. Řezníček), Fenin. Trenér: Kotrba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články