Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Spousta učitelů i hráčské legendy. Pohled do trenérského zákulisí

Rio de Janeiro/Praha - Nejen hráči, ale i trenéři jsou stěžejními aktéry mistrovství světa. Pohled do jejich minulosti a takříkajíc zákulisí přitom leckdy prozradí překvapivé skutečnosti. Mezi dvaatřicítkou trenérů se tak najdou sběratelé umění, učitelé či diplomovaní inženýři. V Brazílii však za postranní čarou bude stát i několik bývalých hráčských legend.

Vahid Halilhodžič
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Možná nejpohnutější příběh ze všech prožil Vahid Halilhodžič, jehož trenérská dráha začala ve stejné době jako válka v Jugoslávii. Halilhodžič byl zraněn v Mostaru a následně se rozhodl zemi a vypálený dům opustit. "Z lidí se stala zvířata. Viděl jsem, jak moji sousedé najednou začali žíznit po krvi," řekl nynější kouč Alžírska. Halilhodžič před čtyřmi lety dovedl na mistrovství Pobřeží slonoviny, avšak čtyři měsíce před startem šampionátu byl odvolán. "Za každou životní lekci draze zaplatíte a já nejsem výjimka," prohlásil.

Neobvyklou cestou prošel i trenér belgické reprezentace Marc Wilmots. Z hráčské kariéry si odnesl výmluvnou přezdívku Kampfschwein (Bojové prase), poslední dva roky zase účastník čtyř šampionátů působil v belgickém senátu.

Marc Wilmots (uprostřed) s Edenem Hazardem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Nikoho asi nepřekvapí, že několik trenérů jsou učitelé - například německý kouč Kamerunu Volker Finke s Kolumbijcem na lavičce Ekvádoru Reinaldem Ruedou. Nezvyklým vzděláním se může pochlubit Portugalec Fernando Santos: trenér Řecka je vystudovaný elektroinženýr. Dalším z pedagogů mezi trenéry je Óscar Tabárez, přičemž uruguayský trenér se netají svým obdivem pro revolucionáře Che Guevaru.

Kdyby v Brazílii rozhodovaly hráčské úspěchy, měli by navrch Francouz Didier Deschamps a německý kouč USA Jürgen Klinsmann. Oba totiž jako jediní dokázali během kariéry šampionát vyhrát. Deschamps jako kapitán dovedl Francii k titulu v roce 1998, Klinsmann slavil už o osm let dřív. Pokud by však hlavním měřítkem byly trenérské vavříny, všechny by převálcoval Ottmar Hitzfeld. Švýcarský kouč získal deset titulů, navíc dvakrát vyhrál i Ligu mistrů.

Ottmar Hitzfeld
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Konkurovat mu se sedmi tituly mohou jen Nizozemec Louis van Gaal a Fabio Capello. Právě italský kouč v ruských službách je také v 67 letech a 11 měsících nejstarším trenérem mistrovství v Brazílii. Nejmladším je pak dvaačtyřicetiletý Francouz na lavičce Pobřeží slonoviny Sabri Lamouchi. K Fabiu Capellovi se pak váže ještě jedna věc, a to, že je velkým milovníkem umění: jeho soukromá sbírka má údajně hodnotu přes deset milionů liber (asi 338 milionů korun). Zalíbení v české literatuře, především pak v dílech Milana Kundery a Ivana Klímy, pak našel anglický trenér Roy Hodgson.

Na mistrovství se také představí řada věřících trenérů. Domácí kouč Luiz Felipe Scolari se například po triumfu na šampionátu v roce 2002 vydal na 20 km dlouhou pouť z Caixas do Sul do Farroupilha. Jeho italský kolega Cesare Prandelli zase po zápasech na předloňském mistrovství Evropy vyrážel s realizačním týmem na podobně dlouhé pěší cesty do kostelů v Polsku a jeho tým nakonec došel až do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články