Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na obzoru se rýsuje osamostatnění fotbalové ligy. Směřuje to k tomu, říká Pelta

Praha – Nejvyšší fotbalová liga v Česku, od příští sezony Synot liga, potřebuje podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody plně profesionální vedení a management. Předseda Fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta přiznal, že se chystá intenzivně jednat s majiteli klubů z první a druhé ligy o tom, kdo a jak byl měl řídit profesionální fotbalové soutěže včetně finančních toků. Informace přineslo dnešní vydání deníku MF Dnes.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (druhý zleva)
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Odtržení ligy od fotbalové asociace má podle Svobody reálné důvody. "Nezpochybňuji nezastupitelnou roli FAČR, ale jsem přesvědčený, že profesionální liga má být řízena na jiných principech - a to plně profesionálním managementem, který ponese za rozhodnutí zodpovědnost a následky," navrhuje člen představenstva Sparty, ale zároveň místopředseda FAČR, který také šéfuje Ligové fotbalové asociaci (LFA). Její zrod před třemi lety měl přinést hájení zájmů profesionálních klubů.

"Kluby platí profesionální hráče, realizační týmy, členové managemntu mají statutární odpovědnost. Pak jdete na disciplinárku, kde o potrestání rozhodují dobrovolní funkcionáři s nulovou odpovědností. To mi přijde nenormální," říká Svoboda. "Argument, že je to prestižní funkce, neuznávám. Hrát za Spartu nebo Plzeň je taky prestižní a zadarmo tam nikdo nekope."

V čele současné profesionální ligy stojí její ředitel Ivo Lubas. Jeho prací je především navrhovat termíny zápasů. Nic podrobnějšího se o jeho kompetencích však neví.

Zleva: Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda a ředitel Oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

Nová liga by měla několik cílů: Kromě profesionalizace a zefektivnění soutěží, zvýšení návštěvnosti a vybudování lepší image vzhledem k nevalné minulosti spojené s korupcí, by bylo hlavní snahou přivést do fotbalu více peněz z vysílacích práv, reklamy a marketingu celkově. Průhlednější by tak bylo i veškeré financování.

Pelta se podle vyjádření pro MF Dnes plánům Svobody nebrání: "Probíhají jednání, ze kterých mám velm dobrý pocit. Jde o to, jestli by se samostatnost týkala jen sportovní, či také obchodní stránky. Brzy dojde k finálnímu rozhodnutí."

Český fotbal by mohl v budoucnu pod schopným vedením výrazně zvýšit vlastní příjmy prodejem televizních a marketingových práv, které nedávno STES, dceřiná organizace FAČR, zobchodoval za zhruba 4,5 milionu eur na sezonu (asi 123 milionů Kč). V zahraničí je na tom ze srovnatelných států v tomhle směru hůř jen Slovensko. "Hodnota českých práv je jedna z nejnižších v Evropě, což neodpovídá kvalitě české ligy," hlásí Svoboda.

Maďarsko je téměř na 12 milionech eur, Rakousko na 20, Švýcarsko 22,5, Polsko a Rusko 30, Rumunsko 34, Dánsko 47, Belgie 60, Nizozemsko dokonce 83. Podle analýzy je navrhovaný princip řízení ligy praktikován ve 25 členských zemích evropské asociace UEFA, což je téměř polovina. Z vyspělých fotbalových států se ho nedrží jen v Turecku.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK

Teď záleží na vyjádření majitelů klubů. "Pokud se má tenhle model uvést do praxe, musí být výrazná shoda, ne vyhrát o jeden hlas," má jasno Svoboda. "Ostatní země ukázaly, že tohle je cesta, která pomůže. Jen se musí správně nastavit vztah mezi ligou a asociací," řekl pro MF Dnes.

Pod souhlasem většiny klubů V LFA a schválením výkonným výborem a také Valnou hromadou FAČR by už nová sezona mohla fungovat v modelu "přechodného období". Naplno by pak do nového režimu liga mohla vplout od sezony 2015/2016. "Nechci dělat unáhlené závěry, ale řekl bych, že to jde směrem, jakým si pan Svoboda přeje," uvedl Pelta. "Ale nic není hotového."

Zdroj
MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články