Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Baroš věří, že reprezentace zopakuje výkon z Anglie

Kunice (u Prahy) - Český fotbalista Milan Baroš před čtrnácti dny v přípravném utkání v Anglii zlomil skoro rok a půl dlouhé čekání na reprezentační branku, ale svoji trefu z Wembley před vstupem do kvalifikace o postup na světový šampionát 2010 nepřeceňuje. V zápase na půdě Severního Irska musejí Češi podle čerstvé posily Galatasaraye Istanbul především zopakovat týmový výkon z Anglie.

Přípravné utkání mezi Českou republikou a Anglií
zdroj: ČTK autor: ČTK

Baroš se z gólové radosti v národním týmu těšil poprvé od března 2007, ovšem význam své trefy nechtěl zveličovat. "Tím gólem se nic nezměnilo. Samozřejmě, že každý gól je pro útočníka krásný, ale hlavní je dostat se na mistrovství světa," řekl Baroš na dnešním setkání s médii v Kunicích u Prahy, kde se Češi chystají na středeční duel v Severním Irsku. "Musíme zopakovat podobný výkon jako na ostrovech proti Anglii," podotkl.

Symbolcká branka do sítě Anglie

V Evropě vzbudila Barošova branka velký ohlas, střelecký půst ukončil symbolicky v Anglii, kde prožil doposud nejlepší fotbalová léta. "Mluvil jsem se známými z Anglie, kluci mi pogratulovali. Ale tím, že se vracím do klubových povinností, se na to zapomíná," podotkl šestadvacetiletý rodák z Vigantic.

Na sraz národního mužstva přicestoval už jako hráč Galatasaraye, ale o svém novém působišti se odmítl bavit. "Pouze reprezentace," odvětil útočník na dotaz jednoho z novinářů, jaké jsou jeho první dojmy z tureckého angažmá. Zřejmě jej rozladil středeční neúspěch nového klubu, který v třetím předkole Ligy mistrů vypadl s Šachtarem Doněck.

V národním celku je po odchodu Jana Kollera v nové pozici, rázem se stal nejzkušenějším útočníkem. "Dino pro nás znamenal hodně, nastřílel hodně gólů. Ale nemohli jsme počítat, že tu bude do 50 let," řekl Baroš. Svoji úlohu v týmu vidí pořád stejně. "Nemyslím si, že by se moje pozice změnila. Já jsem tady jako jeden z týmu, není to o jednom nebo dvou hráčích. Český nároďák vždycky zdobil týmový duch a my chceme uspět jako tým v kvalifikaci, což by měl mít každý v hlavách," uvedl.

Před zápasem v Severním Irsku Baroš upozorňuje na kvalitu soupeře. "Skoro všichni hrají anglickou nebo druhou anglickou ligu. V minulé kvalifikaci byli dlouho nahoře, až v závěru přišli o postup. Nečeká nás nic jednoduchého, ale chceme přivézt tři body," řekl útočník Galatasaraye.

Věří, že se Češi znovu dokážou obejít bez kapitána Tomáše Rosického. "Pro nás útočníky je výborný. Pohnete se mu a on dokáže vymyslet přihrávku za obranu. Rosa je v kolektivu oblíbený na hřišti i mimo něj, ale musíme se s jeho ztrátou vypořádat podobně dobře jako v Anglii. Věřím, že příští sraz už bude s ním," podotkl.

Soustředění a trénink v Kunicích

Na sraz reprezentace se Baroš hodně těšil. Pochvaloval si prostředí ve Štiříně a Kunicích, kam tým odjel na soustředění, a také přítomnost kondičního trenéra Aleše Kaplana. Jako prospěšný vidí i sobotní duel s Českými Budějovicemi. "Modelové utkání je vždycky lepší než trénink. Každý odehrajeme určitou část utkání, doufám, že se nikdo nezraní," prohlásil Baroš, který prý bude v sobotu pozorně sledovat začátek kvalifikace.

Na dálku bude fandit trenérovi Karlu Brücknerovi, jehož čeká s rakouským týmem souboj proti Francii, a zajímat se bude i o výsledek utkání mezi Slovenskem a Severním Irskem. "Pro nás by byla nejlepší remíza," řekl.

V nové sezoně se prý zatím cítí výborně. "Důležité bylo, že jsem absolvoval celou přípravu bez zranění. Člověku pomůže, když vidí tu práci za sebou, kolik má naběháno. Začíná sezona, nevynechal jsem jediný trénink," pochvaloval si Baroš. Zda se dostane do své někdejší formy z Eura 2004 v Portugalsku, nechtěl spekulovat. "Ve fotbale jsou prostě vrcholy a pády. Nechci žít z Portugalska," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články