Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kdo ovládne EL? Benfica chce zlomit prokletí, Sevilla dovršit hattrick

Turín (Itálie) – Je to přesně dvaapadesát let, co je proklel bývalý trenér. Od té doby fotbalisté Benficy nedokázali ve finále evropských pohárů triumfovat. Přitom měli hned sedm příležitostí. Portugalský celek ale věří, že černou sérii dokáže konečně prolomit. V cestě mu však stojí Sevilla, které se naopak v posledních letech v Evropské lize daří a případné vítězství by ji posunulo na dělené čelo historických tabulek soutěže. Přímý přenos sledujte od 20:30 na ČT sport nebo na našem webu.

Ezequiel Garay slaví první gól Benfiky proti Juventusu
zdroj: ČTK/AP

Lisabonský celek získal poslední mezinárodní trofej před dvaapadesáti lety, kdy obhájil vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. Tehdejší maďarský trenér Béla Guttman se ale poté rozhádal s vedením kvůli svému platu a při odchodu z klubu prohlásil, že Benfica nebude evropským šampionem dalších sto let.

Trenér Jorge Jesus na Guttmanovu kletbu nevěří. "Nejsem pověrčivý. Věřím v lidské hodnoty a kvalitu jejich práce," prohlásil Jesus. "Lepší tým pokaždé ve finále nevyhrává, ale doufám, že tentokrát dokážeme být lepší než Sevilla a zvítězíme," přidal devětapadesátiletý kouč. Jeho tým může mimořádnou sezonu zakončit se čtyřmi trofejemi. Po zisku portugalského titulu a Ligového poháru je ve finále EL i Portugalského poháru.

"Orli" vedle finálového trápení chtějí zlomit i nelichotivou sérii proti španělským soupeřům, které neporazili čtrnáctkrát za sebou. Naposled zdolali v roce 1982 jiný sevillský tým, Betis. "Bude to velmi těžké, protože všechno se rozhodne v jednom utkání. Soupeře respektujeme, ale vyhrát evropskou soutěž by pro nás bylo hodně speciální," konstatoval kapitán Benfiky Luisao.

Portugalci už si v Turíně zahráli odvetné semifinále EL. Proti Juventusu uhráli remízu 0:0, která jim vzhledem k domácímu výsledku 2:1 stačila. Sevilla naopak rozhodla o postupu nad španělským rivalem Valencií až ve čtvrté minutě nastavení, když Stéphane Mbia snížil na 1:3 a zúročil domácí náskok 2:0.

"Všichni jsme mysleli, že tuhle soutěž vyhraje Juventus, takže dobře víme o potenciálu Benfiky. Je to velmi silný tým, který tvrdě pracuje a má výbornou defenzivu. Rád sleduji jejich hru," ocenil trenér Sevilly Unai Emery.

Pátý tým španělské ligy po triumfech z let 2006 a 2007 usiluje o třetí vítězství v Evropské lize, což se dosud povedlo jen Juventusu, Liverpoolu a Interu Milán. "Všichni známe každý detail minulých finále a chceme na ně navázat. Je nutné, aby lidé věděli o důležitosti této soutěže," upozornil kapitán Sevilly Ivan Rakitič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články