Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vstupenky na finále poháru se kvůli obavám z radikálů prodávají pouze za branky

Praha - Vstupenky na sobotní finále fotbalového Poháru České pošty mezi Plzní a Spartou se prodávají jen na tribuny za brankami. Na hlavní a protilehlou tribunu se z bezpečnostních důvodů vůbec prodávat nebudou. Důvodem jsou obavy z výtržností fanoušků, protože se na utkání v pražském Edenu chystají radikální fanoušci i z jiných klubů. Fotbalová asociace ČR tak jako pořadatel sáhla k mimořádným opatřením.

Stadion v Edenu
zdroj: ČT24

Původně FAČR plánovala prodávat vstupenky běžným internetovým předprodejem, ale po jeho spuštění údajně začali lístky hromadně skupovat radikální fanoušci nejen z České republiky, ale i z Polska a Slovenska. "FAČR tak byla nucena tento způsob prodeje vstupenek zastavit s ohledem na zajištění bezpečnosti ostatních fotbalových příznivců či rodin s dětmi, kteří by se na tribunách mohli promísit s těmi radikálními," stojí v prohlášení FAČR. "

Momentálně neexistují žádné jiné způsoby a opatření, jak radikální skupiny z předprodeje na rizikové utkání eliminovat." Vstupenky se tak od neděle distribuují jen přes oba finalisty. Plzeň zatím prodala zhruba 1 300 vstupenek na severní tribunu, Sparta asi tisíc vstupenek na jižní část stadionu, do které patří i oplocený sektor pro hosty. Fanoušci však v diskusních fórech vyzývají, ať si nikdo do ohraničeného sektoru vstupenky nekupuje, aby se mohl přidat ke kotli.

Dohromady mají oba kluby k dispozici kolem 8 500 vstupenek z celkové kapacity stadionu pro 20 tisíc fanoušků. Podle zákulisních informací panují velké obavy z toho, aby se utkání vůbec dohrálo. Fanoušci prý plánují rozsáhlé protesty proti vedení FAČR v čele s předsedou Miroslavem Peltou. Kvůli vulgárnímu skandování směrem k Peltovi se v minulých ligových kolech hned několik zápasů přerušovalo. Vzhledem k absenci zábran v Synot Tip Areně hrozí i nebezpečí, že se fanoušci dostanou na hrací plochu.

Právě finále poháru je v posledních letech častým terčem výtržností fanoušků. I proto, že pořadatelem zápasu je FAČR, která se v případě potíží musí sama zodpovídat své disciplinární komisi. Zatím největší problém nastal v roce 2011 při finále v Jihlavě mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví. Tehdy FAČR zaplatila pokutu 400 tisíc korun a peníze dala na charitu. Za loňské finále v Chomutově mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví dostala asociace pokutu 200 tisíc, kterou poslala na povodňové konto.

Je nám líto, video expirovalo.
Na fotbalový pohár jen za branky nebo jako VIP
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články