Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Kluby si přejí, aby se kvůli vulgaritám nepřerušovaly zápasy

Praha - Ligová fotbalová asociace chce, aby Fotbalová asociace ČR přehodnotila svůj postoj, který vede k přerušování zápasů kvůli vulgaritám fanoušků. Podle asociace zastupující ligové kluby by se proviněními fanoušků měla až dodatečně zabývat disciplinární komise.

Fanoušci Slavie s provokativním transparentem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

FAČR se po výtržnostech v utkání Baníku Ostrava a Sparty 22. března rozhodla ze stadionů vymýtit kromě násilností a pyrotechniky i hromadné skandování morbidních či rasistických hesel a urážlivých vulgarit. To se však fanouškům nelíbí a téměř na každém zápase urážejí předsedu FAČR Miroslava Peltu, což často vede k přerušení zápasu.

"LFA navrhuje, aby problematika vulgárního skandování spadala do gesce disciplinární komise FAČR, která se bude zabývat konkrétními proviněními podle disciplinárního řádu. Na případné úpravě disciplinárního řádu je LFA připravena se neprodleně podílet," uvedl v prohlášení předseda LFA Dušan Svoboda.

Až příliš přísný trest?

Klubům se nelíbí, že v případě vulgárního skandování fanoušků hrozí až předčasné ukončení zápasu. "Takový trest neodpovídá míře provinění a naopak dává do rukou extrémistických skupin nástroj, jak ohrozit regulérnost stávajícího ligového ročníku," dodal Svoboda.

FAČR trvá na tom, že těchto opatření bylo třeba, aby se odpovědnosti za dodržování norem a předpisů týkajících se chování diváků chopily i kluby. O situaci s nimi hodlá diskutovat na nejbližším ligovém shromáždění. To je naplánováno po konci tohoto ročníku.

Například Slovácko, jehož zápas s Olomoucí byl kvůli vulgárním pokřikům na Peltovu adresu dvakrát přerušen, však chce svolat co nejdříve mimořádné ligové shromáždění. "Situace, jak ji vnímáme, je neudržitelná. Může nadále kulminovat. Proto žádám o okamžité svolání grémia, které je jediné kompetentní hledat východiska a navrhovat řešení," uvedl ředitel Slovácka Vladimír Krejčí po jednání s fanoušky v otevřeném dopise Svobodovi, který zaslal i Peltovi.

"FAČR kvituje iniciativu, která povede ke svolání ligového shromáždění a bude reflektovat postoj klubů k vývoji situace. Totéž platí i pro první informace z nadcházejícího setkání pracovní skupiny složené ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva školství, policie a FAČR. Asociace vítá jakoukoliv iniciativu, která přispěje ke kultivaci prostředí na fotbalových stadionech," stojí v prohlášení FAČR.

Do konce srpna chce LFA připravit svůj recept

LFA chce intenzivnější komunikaci mezi zástupci fanoušků, klubů a vedení FAČR a také provést analýzu fanouškovské problematiky v okolních zemích. "Do 30. srpna chceme představit komplexní návrh řešení a opatření vycházejících ze zkušeností a praxe v zahraničí," uvedl Svoboda.

O pomoc žádá i fanoušky. "Povzbuzujte své kluby slušným způsobem, respektujte legislativu a dejte tak najevo, že vám jde především o váš klub, nikoli o urážení ostatních," vyzval Svoboda. "Rovněž žádáme všechny fanoušky, aby přestali vulgárně urážet předsedu FAČR a rovněž tak přispěli k uklidnění stávající situace, která může ohrozit regulérnost závěru stávajícího ligového ročníku," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články