Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Peltův sen o EURU končí, Praha záruky nedá

Praha – Utopie se skutečností nestala, fotbalové EURO 2020 v Česku definitivně nebude. Praha totiž odmítla podepsat smlouvu nutnou k pořádání šampionátu na stadionu v Edenu. Podle radního hlavního města Lukáše Manharta se zástupci Prahy nikdo více než tři měsíce oficiálně nejednal. Projekt je prý navíc nepřipravený a vedení metropole se obává, že by muselo v případě problémů hradit náklady na konání akce. Zástupci fotbalové asociace sice s tvrzením pražského magistrátu nesouhlasí, ale bez podpisu Prahy jim nezbývá, než se kandidatury vzdát.

O kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020 již dlouhou dobu usiluje Fotbalová asociace České republiky (FAČR) v čele s Miroslavem Peltou. Turnaj se netradičně uskuteční ve 13 evropských městech a v Praze by se tak mohla konat čtyři utkání, tři ze základní skupiny a jedno z osmifinále. Přihlášku je nutné podat do 25. dubna.

Podmínkou kandidatury je ale stadion o minimální kapacitě 30 000 míst. FAČR chtěl původně mistrovství spolupořádat na stadionu na Strahově. Premiér Bohuslav Sobotka, stejně jako před ním bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, ale odmítl za vládu dát projektu finanční záruky.

Tomáš Hudeček, primátor Prahy (TOP 09): "Pokud se to má nějak nazvat, tak je to špatně odvedená práce fotbalové asociace."  

Miroslav Pelta, předseda FAČR: "Asociace učinila maximum k zajištění všech potřebných podkladů a finančních záruk k podání kandidatury, která by mohla být úspěšná pro pořádání ME. Tento projekt byl zcela kompletní a nezahrnoval žádné závazky k zabezpečení finančních prostředků na rekonstrukci stadionu ze strany státu nebo magistrátu."

FAČR poté přišla s variantou, že by se akce mohla uskutečnit v Edenu. Ten by se ale musel rozšířit, náklady na rekonstrukci by byly podle tisku asi miliarda korun. Tu by hradil soukromý investor. FAČR musí do 25. dubna předat vedení UEFA oficiální přihlášku se všemi potřebnými dokumenty. Mezi nimi jsou garance od vlády a hlavního města. Vláda by o podpoře, která by neměla být finančního charakteru, měla jednat ve středu.

FAČR nedodala záruky, Praha nechce hradit případné náklady

Radní hlavního města se podle Manharta tématem vůbec nezabývali, protože Praha nebyla o záměru oficiálně informována. Poslední oficiální jednání se prý konala před třemi měsíci, a to ještě o strahovském projektu. "Od té doby žádné oficiální jednání ze strany FAČR iniciována nebyla," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Praha nepodepsala FAČRu a Euro v Česku nebude

Vedení města přesto podle Manharta informace o možnosti pořádání akce v Edenu neoficiálně dostalo. Již před třemi měsíci také získalo návrh třístranné smlouvy mezi Prahou, FAČR a UEFA. Prohlásil, že hlavní město kandidaturu podporovalo. Po negativním stanovisku vlády ale prý svůj postoj přehodnotilo.

"V momentě, kdy by se Praha hlásila k realizaci této akce na svém území, tak by v podstatě současná rada vystavovala hlavní město obrovskému nebezpečí, co se týče finančních nákladů," řekl Manhart. Smlouva totiž podle něj ukládá organizátorovi povinnost zajistit veškeré podmínky související s mistrovstvím Evropy, tedy i dostavbu stadionu.

"Pro hlavní město je v současné době vyloučené bavit se o uzavření této smlouvy," uvedl Manhart. Pokud by FAČR neměla peníze na zvýšení kapacity stadionu, musela by náklady v řádu miliard korun zaplatit podle Manharta Praha. Město podle něj nedostalo záruky, že FAČR potřebné finance získá. Radnímu pouze došel e-mail od britské společnosti, která "deklaruje vůli" peníze zajistit. "Nejedná se o faktickou záruku," podotkl Manhart.

FAČR s tvrzením zastupců Prahy nesouhlasí a hájí se. "Ta (záruka) byla poskytnuta renomovanou mezinárodní společností s jedním z nejvyšších ratingů dostupných v pojišťovnictví a FAČR tuto záruku konzultovala i se zástupci UEFA," uvedl Ivo Sekerka, který měl projekt ze strany FAČR na starosti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články