Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pochod slávistů na Letnou provázely problémy, 83 z nich bylo zadrženo

Praha – Házení dělbuchů, světlic a potyčky s policií. Tak vypadal průvod několika stovek příznivců fotbalistů pražské Slavie, který před polednem vyrazil za silné policejní asistence od stadionu v Edenu na Letnou. Během cesty bylo zadrženo nebo zajištěno 83 z nich. Zadržené policie podezřívá z trestných činů, zajištěné pak z přestupků.

Policie zasahuje proti fanouškům Slavie
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

K největším potyčkám došlo na Čechově mostě, kde měli být někteří fanoušci i zraněni a údajně měli v obličeji krev. Tisková mluvčí policie Hana Jeřábková řekla, že o zraněních neví. Ani o počtu obviněných neměla informace, podle ní je policie vzhledem k velkému počtu rozvezla na služebny v celé Praze.

Fanoušci Slavie vyrazili na Letnou dopoledne od vršovického stadionu svého klubu. První osoby policie zadržela ještě před vstupem do metra ve Strašnicích. Původně šestisethlavý dav se podle Jeřábkové postupně rozrostl až na 1 200 lidí, pak ale zase prořídl a u letenského stadionu se už opět počítal ve stovkách.

Na Letné policisté měli co dělat, aby zabránili konfliktu mezi slávisty a sparťany mířícími na utkání. Fanoušky při vstupu čekaly důkladné prohlídky, protože pořadatelé měli strach z toho, aby rozhodčí kvůli výtržnostem zápas neukončil.

Nedávné násilnosti fanoušků v utkání 21. ligového kola mezi Ostravou a Spartou znovu vyvolaly debatu o bezpečnosti na stadionech i mimo ně, protože fotbaloví rowdies někdy přenášejí výtržnosti i do ulic. Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta v tomto týdnu apeloval na delegáty, aby při násilí na stadionech, používání pyrotechniky a výhrůžných či vulgárních projevech neváhali utkání přerušit a v krajních případech i ukončit. Dnes odpoledne hrál také ostravský Baník, který hostil Slovácko.

Na stadionu na Letné však žádné excesy, které by ohrozily průběh derby, nenastaly. Před utkáním sice zazněly pokřiky "Jude Slavie" i "Pelta je č...k", při zápase se už ale oba tábory fanoušků soustředily až na pár výjimek na méně vulgární skandování.

Před zápasem nicméně došlo k napadení autobusu Slavie, když jeden ze sparťanských příznivců prohodil oknem sklenici. "Ano, je to pravda, ale nikomu se nic nestalo," uvedl trenér Alex Pastoor. Podle jeho asistenta Vladimíra Šmicra však střepy lehce zranily pod okem třetího brankáře Karla Hrubeše.

Na průvod slávistických fanoušků dohlíželi kromě policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky, psovodi a policisté na koních. Ze vzduchu situaci monitoroval vrtulník.

Před stadionem v Edenu se první příznivci v červenobílých dresech a s klubovými šálami začali scházet brzy ráno. Bojovně naladění mladíci i dívky za dohledu uniformovaných policistů i kriminalistů v civilu popíjeli kávu a kupovali šály ve fan shopu. Ojediněle se objevil alkohol a pokřiky jako "Smrt Spartě" nebo "Bij sparťana do hlavy". Úvod pochodu v Edenu provázely výbuchy dělbuchů, policisté v té době ještě nezasahovali.

Organizátoři pochodu na internetových stránkách v týdnu vyzývali k bezproblémové prezentaci klubu a dávali pokyny jako "nepít jak mentálové a šetřit hlasivky i na stadion". "Jsme slávisti a ne banda asociálů a špinavejch vejpitků," vzkazovali fanouškům.

Je nám líto, video expirovalo.
Pochod fanoušků Slavie směrem k Letné provázely drobné problémy
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články