Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Liberec prohrál i v Žilině a loučí se s Pohárem UEFA

Žilina - Černý týden českých zástupců v evropských pohárech dnes dovršili fotbalisté Liberce. V odvetě 2. předkola Poháru UEFA prohráli v Žilině stejně jako v prvním utkání doma 1:2 a v hlavní soutěži hrát nebudou. Liberec tak nepodobil Spartu i Slavii, pro něž zůstala zapovězena Liga mistrů.

Slovan Liberec - Žilina
zdroj: ČTK

Liberec na Slovensku nedohnal ztrátu 1:2 z prvního utkání. Ve druhém poločase odvety sice ustál penaltu, ale pak nevyužil půlhodinovou přesilovku a Žilina v závěru trefami Beláka a Ježe zpečetila svůj postup. Snížení střídajícího Nezmara už na radosti domácího týmu vedeného českým koučem Pavlem Vrbou nic nezměnilo. Žilina je prvním slovenským týmem, který v pohárech získal skalp českého klubu.

Pokud chtěl Liberec pomýšlet na udržení malých postupových nadějí, museli jeho hráči předvést po všech stránkách lepší výkon než před dvěma týdny, kdy je slovenští vicemistři suverénně přehráli. A Sevoročeši dnes dlouho zvládali odvetu velmi dobře, jako by jim pomohla i řada změn. Kouč Škorpil udělal oproti prvnímu duelu hned pět změn, tou nejvýraznější bylo nasazení stopera a kapitána Miroslava Holeňáka do vyztužené pětičlenné záložní řady.

Vyprodaný stadionek v podhůří krásných panoramat Malé Fatry se těšil na pohodlnou postupovou oslavu, ale domácí hráči jako by se zalekli jedinečné šance. Zapomenut byl jejich nápaditý ofenzivní karneval z Liberce, Žilinští se naopak překvapivě stáhli a jen čekali na liberecké nájezdy.

Jejich pasivita se jim mohla vymstít, už v osmé minutě mohl liberecké šance oživit Dočkal, který ale z otočky vypálil zblízka jen do brankáře. Pak ostrý centr Keriče prolétl napříč pokutovým územím a za sedm minut nažhavený chorvatský střelec jen těsně minul po centru Dočkala.

A deset minut před poločasem hosté promarnili další velkou šanci, když po akci dravého Keriče útočník Blažek ve skluzu na míč před prázdnou brankou jen těsně nedosáhl. Kouč Žiliny Vrba jen nechápavě rozhazoval rukama a jeho zlobu odnesl chybující útočník Lietava, kterého stáhl už po půlhodině hry.

Liberec i po pauze dál bušil do žilinské obrany a po čtyřech minutách musel brankář Perniš vytáhnout další dobrý zákrok proti Keričově ráně. Jak se Liberec tlačil do ofenzivy, Žilina občas využila otevřeného prostoru ke kontru a kapitán Štrba zamířil jen těsně vedle. Po hodině hry dostal zápas nevídanou zápletku.

Po střetu Štyvara s Košťálem nejprve sudí Weiner překvapivě nařídil proti Liberci penaltu. Žilinský záložník Jež ji sice proměnil, ale rozhodčí pokutový kop nechal zopakovat a tentokrát už Hauzr explzeňského hráče vychytal. Po závaru do Hauzra pak vrazil Rilke a bývalý teplický středopolař po druhé žluté kartě předčasně opustil bouřící arénu, která s napětím očekávala děj dramatického závěru.

Liberec přesilovku umocnil nasazením nových útočníků Nezmara se Smetanou, které ještě na hrotu doplňoval Kerič. Nakopávané míče pro Liberec dlouho nic neřešily, naopak na druhé straně mohl skórovat Štyvar, ale hlavičkoval nepřesně. Pak už ale Žilina udeřila: vyčerpaní hosté dvacet metrů od branky nepokryli střídajícího Beláka a ten přesnou ranou do šibenice napodobil trefu Ježe z prvního duelu v Liberci.

Žilina zlomený Liberec na konci nešetřila, za rozvrácenou obranu si naběhl i Jež a tři minuty před závěrečným hvizdem přidal druhý gól, který pro Liberec znamenal definitivní ortel. Slavící a bouřící stadion věděl, že Liberec by při takovém vývoji musel vstřelit tři branky, což už nebylo v libereckých silách. Proto snížení střídajícího Nezmara žilinskou euforii nezmírnilo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články