Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Lépe využívejme stávající legislativu, říká Chovanec

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec je připraven vést s FAČR diskuzi o změně legislativy v boji proti chuligánům na stadionech, domnívá se však, že se naplno nevyužívá té stávající. Fotbal tak podle Chovance sám má dostatek prostředků, jak se s tímto problémem vypořádat. "Nebráním se vést diskuzi o bezpečnosti na stadionech. Podle mě je však třeba nejprve naplno využívat stávající legislativu," uvedl. Návrat policie na stadiony taktéž nevidí jako optimální řešení. 

Milan Chovanec
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Chovancovi se například nelíbí, že kluby častěji nevyužívají adresný ticketing na jméno. "Viděl jsem manuál z roku 2009, co všechno mohou kluby dělat. Například adresný ticketing, díky kterému se přesně ví, kteří lidé v sektoru jsou, a na základě kamerového systému se pak dají identifikovat. Ale kluby to prostě nechtějí," prohlásil Chovanec. Rovněž se domnívá, že se udělovalo příliš málo trestů zákazu vstupu na stadiony. "Podle stávajícího zákona lze udělit zákaz na deset let, to je dostatečně dlouhá doba, aby to mělo výchovný důsledek. Jenže těch trestů bylo na můj vkus uděleno málo," dodal.

Za jeden z důvodů považuje to, že se provinění fanoušků často řeší jen jako přestupek. "Pokusili jsme se o mobilní soudy, ale většina fanoušků je tak opilá, že je nelze soudit. A státní zástupci, kteří jsou na stadionech, většinou prohřešky označí za přestupky a nejde tak zavést správní řízení," míní Chovanec.

Milan Chovanec, ministr vnitra: "Bez spolupráce s kluby, využíváním kamerových systémů, adresného ticketingu a dalších věcí s tím nepohneme. Jestli kluby chtějí chránit své klienty, tak mají chtít chránit těch 99 procent slušných a holt na to doplatí ti, kteří dělají problémy."

Sport
zdroj: ČT4

Jako řešení situace nevidí ani návrat policie na stadiony. Momentální model, kdy policie čeká před stadionem, jestli nebude třeba jejího zásahu, považuje za dostatečný. "Pokud to bude politická vůle a seženou se dodatečné finanční prostředky, tak se tam policie může vrátit, ale je třeba si říct, že je to přenesení financování zabezpečení stadionu z pořadatelů, kteří vybírají vstupné, na stát. Otázka je, jestli je to správné," prohlásil ministr vnitra. 

Tomu však trochu odporuje prohlášení Miroslava Pelty, který by rád viděl změny. "První by zasahovala policie, a ne jako v současné chvíli, kdy první situaci řeší pořadatelská služba a teprve potom - v případě, že to nezvládá - přichází na řadu policie," uvedl Pelta v ČT.

Předseda FAČR rovněž zdůraznil, že ačkoliv takováto praxe je v západní Evropě nezvyklá, v současnosti je pro český fotbal jediným schůdným řešením. "Policie při takovýchto rizikových utkáních stejně je, takže ty náklady s tím spojené jsou stejné. My jsme pořád ještě někde mezi Východem a Západem a například podnapilý člověk na stadionu, když uvidí uniformu, tak má mnohem větší strach, než když ho má řešit pořadatel," myslí si Pelta.

Miroslav Pelta, předseda FAČR: "Chceme získat důvěru veřejnosti, chceme, aby chodili rodiny s dětmi. To, co jsme viděli v sobotu, je alarmující. Je potřeba se do toho vložit a brát bezpečnost jako absolutní prioritu."

Zásah policie při sobotním ligovém utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou, při kterém chuligáni vytrhali desítky sedaček, zničili plot a policisté museli 31 osob zadržet, vyšel podle Chovance na 3,5 milionu korun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články