Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Za potyčky na Bazalech mohli především polští příznivci Baníku

Ostrava - Během řádění fotbalových chuligánů v Ostravě při utkání Baníku se Spartou zadržela v sobotu policie 31 lidí. Při zásahu byl zraněn blíže neupřesněný počet výtržníků i 11 policistů, většinou lehce. Zhruba stovka ostravských chuligánů, mezi nimiž zřejmě byli i příznivci z Polska, se pokusila dostat do sektoru hostů. Rváči prolomili i ploty v nárazové zóně, ale oba tábory se přes policejní kordon k sobě nedostaly. Chuligáni pak útočili na policejní těžkooděnce. Zápas poslední Ostravy s první Spartou skončil nerozhodně 1:1.

Policisté zasahují o přestávce v sektoru domácích fanoušků
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Už před zápasem policie zadržela zhruba deset příznivců Sparty, kteří dělali výtržnosti cestou na zápas. Větší rvačky ale vypukly přímo na stadionu o přestávce utkání, jehož druhý poločas kvůli tomu začal asi o 20 minut později. "Již v noci ostravští policisté zahájili trestní stíhání či sdělili podezření (ve zkráceném přípravném řízení) prvním zadrženým. Muži si vyslechli obvinění či podezření pro přečiny výtržnictví a násilí proti úřední osobě," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Výtržníci na policisty házeli různé předměty, například pyrotechniku a kameny, napadali je údery, kopanci nebo i skokem na záda. Chuligáni způsobili i nemalé škody na majetku. Například na stadionu Bazaly, kde rváči hlásící se k ostravskému klubu vytrhali desítky sedaček a zničili i plot, přesáhne škoda 150 tisíc korun. Policejní mluvčí uvedla, že rozbito bylo také sklo autobusu, kterým cestovali fanoušci.

Holčáková uvedla, že počet podezřelých či obviněných pravděpodobně ještě poroste. Policisté budou stejně jako při dřívějších podobných situacích analyzovat množství natočených záznamů. "I dnes budou policisté pokračovat v úkonech trestního řízení, vyslýchat podezřelé, které pro ovlivnění alkoholem nebylo možné dosud vyslechnout," uvedla mluvčí.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že zdravotníci ošetřili sedmadvacetiletého muže, který utrpěl středně těžké poranění hlavy. Na stadionu pomáhali také muži, který dostal epileptický záchvat. Rovněž byli přivoláni k devatenáctiletému mladíkovi, ten ale ještě před jejich příjezdem odešel.

Výběr výtržností při fotbalových zápasech Baníku Ostrava v posledních letech:

Květen 2004

Květen 2006

Prosinec 2007

Únor 2009

Květen 2010

Listopad 2010

Únor 2012

Březen 2013

Březen 2014

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články