Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FAČR se bude ostravskými událostmi zabývat příští týden

Ostrava - Fotbalová asociace ČR odsoudila chování fanoušků při ligovém utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha, přičemž viníky výtržností chce důsledně potrestat. Případem se disciplinárka bude zabývat na svém čtvrtečním zasedání. Podle bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého nepokoje vyprovokovala skupinu fanoušků hlásících se k polskému klubu GKS Katovice.

Výtržnosti fanoušků v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Hlavní konflikt mezi fanoušky propukl na stadionu Bazaly o přestávce utkání, které mělo do té doby klidný průběh: situace se vyhrotila, když ze sparťanského sektoru přilétlo mezi domácí diváky několik světlic. Zhruba stovka ostravských chuligánů se pak pokusila dostat do sektoru hostů, prolomila i ploty v nárazové zóně, ale oba tábory se přes policejní kordon k sobě nedostaly. Příznivci Baníku, kteří zdemolovali část stadionu, kde vytrhali desítky sedaček, pak útočili na policejní těžkooděnce.

Prohlášení FAČR: "FAČR odsuzuje chování těch, kteří výrazným způsobem a excesy na tribunách zásadně narušili průběh utkání, a navíc zcela bezprecedentně ohrozili zdraví ostatních návštěvníků stadionu. FAČR se zasadí o co možná nejdůraznější postup v součinnosti s Policií ČR."

Hlavní vinu na konfliktu mají podle Syneckého chuligáni z Polska. "Z televizních záběrů bylo patrné, že nepokoje vyprovokovala skupina fanoušků hlásících se k polskému klubu GKS Katovice. Zabránit těmto osobám ve vstupu na území ČR a potažmo také na české stadiony je s ohledem na volný pohyb osob v schengenském prostoru téměř nemožné," prohlásil Synecký.

V současnosti podle něj nemá policie ani pořadatelé právní oporu k tomu, aby podobným problémům předešli. "Baník Ostrava, Sparta Praha i Policie ČR věnovaly přípravě a organizaci utkání maximální pozornost. Znovu se však ukázalo, že současná legislativa neumožňuje pořadatelům ani policii podobné projevy účinně postihovat ani jim předcházet," míní Synecký.

Fanouškovské výtržnosti v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Policie zadržela v Ostravě už tři desítky lidí, kteří se dopouštěli výtržností a napadali policisty. Mluvčí policie uvedla, že většina zadržených je podezřelá z přestupků, ale někteří i z trestných činů. První desítku chuligánů přitom policisté zadrželi ještě před zápasem. Bezpečnostní akce v ulicích Ostravy zatím ještě neskončila, městem se stále pohybují stovky fanoušků.

Násilnostmi v Ostravě se bude ve čtvrtek zabývat disciplinární komise. "Zatím nelze předjímat žádné závěry, protože je nutné prostudovat zápis o utkání, zprávy delegátů a veškeré další dokumenty či záběry, které se incidentu týkají. Rozhodně takové události nebereme na lehkou váhu. Považujeme je za velmi alarmující projev nedobrého pokračujícího trendu," uvedl předseda komise Richard Baček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články