Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Juventus zásluhou Pirla vyřadil Fiorentinu, končí i Tottenham

Florencie - Fotbalisté Fiorentiny mohli v osmifinále Evropské ligy vyřadit rivala z domácí soutěže Juventus. Stačila by jim i bezgólová remíza. Nakonec však po prohře 0:1 a výsledku 1:1 z prvního utkání postoupila Stará dáma. Nádhernou šibenicí rozhodl Andrea Pirlo z přímého volného kopu, kterému předcházelo vyloučení domácího kapitána Rodrígueze. Na tribuně se v roli funkcionáře z vítězné trefy radoval Pavel Nedvěd. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži. Čtvrtfinálové dvojice budou vylosovány v pátek.

Andrea Pirlo
zdroj: ČTK/AP autor: Daniele Badolato

Juventus, který potřetí během tří týdnů nastoupil proti Fiorentině, tentokrát italského rivala porazil. Pirlo si připsal pátý zásah ve všech soutěžích v sezoně. Stejně jako předchozí čtyři, vstřelil i tu proti "Fialkám" z přímého kopu. Lídr italské ligy tak může dál snít o finálovém utkání. To se odehraje na jeho stadionu v Turíně.

Český obránce ve službách Basileje Marek Suchý sice už v deváté minutě v Salcburku dostal červenou kartu, přesto si s Basilejí zahraje ve čtvrtfinále. Švýcarský celek totiž i v oslabení dokázal otočit na 2:1 a po bezbrankové remíze z úvodního zápasu postoupil.

Poslední český zástupce v soutěži Suchý byl vyloučen po faulu na Alana. Basilej, která v domácím prostředí jako první dokázala zastavit nejproduktivnější útok EL, poté inkasovala ve 22. minutě, kdy se prosadil Soriano a osmou brankou si upevnil první místo v tabulce střelců.

Zápas přerušily výtržnosti

Inkasovaný gól neunesli hostující fanoušci, a když po půlhodině hry podruhé zasypali hráče Salcburku u rohového praporku plastovými lahvemi, přerušil rozhodčí Gräfe zápas. Příznivce Basileje musel uklidňovat majitel klubu i kapitán Streller a hrát se znovu začalo zhruba po deseti minutách.

Streller byl ve druhém poločase i u dalšího důležitého okamžiku, když v 50. minutě hlavou vyrovnal. O deset minut později navíc přidal druhý zásah hostů po rohu Sauro a naději na obrat sebral domácím v závěru po druhé žluté kartě vyloučený Alan.

Končí Neapol i Tottenham

Čtvrtfinále si zahraje i Benfica Lisabon. Finalisté minulého ročníku sice v domácí osmifinálové odvetě remizovali s Tottenhamem 2:2, díky týden staré výhře 3:1 z Londýna však postoupili.

Benfica vedla od 34. minuty díky Garayovi a až do 78. minuty to vypadalo, že si postup a dva roky a deset zápasů trvající domácí pohárovou neporazitelnost pohlídá. Pak ale dvěma góly během 90 vteřin otočil skóre Chadli a drama bylo na světě.

Hosté však třetí branku, která by poslala utkání do prodloužení, už přidat nestihli. Místo toho v páté minutě nastavení inkasovali, když Sandro fauloval ve vápně Limu a sám brazilský útočník z nařízené penalty vyrovnal.

Dál jde po bezbrankové remíze na hřišti Anži Machačkala i přemožitel Liberce Alkmaar, který první zápas vyhrál 1:0. Odvetu zvládla také Valencie, když doma proti Razgradu zvítězila 1:0 a navázala na výhru 3:0 z Bulharska. Po remíze 2:2 v Neapoli uspělo díky předchozí domácí výhře 1:0 i Porto.

Až penaltový rozstřel rozhodl městské derby mezi Betisem a FC Sevilla. Hosté totiž dokázali díky gólům Reyese a Baccy v normální hrací době vymazat domácí porážku 0:2 a ukončili tak čtyřleté čekání na výhru na stadionu Benita Villamarína. Po bezbrankovém prodloužení nakonec v pokutových kopech poměrem 4:3 uspěl FC Sevilla a stal se posledním postupujícím celkem.

Výsledky odvet osmifinále:

Fiorentina - Juventus 0:1 (0:0)

Branka: 71. Pirlo. Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 69. Rodríguez (Fiorentina). První zápas 1:1, postoupil Juventus.

Machačkala - Alkmaar 0:0

Rozhodčí: Thomson (Skot.). ČK: 90.+3 Mkrtčjan (Machačkala). První zápas 0:1, postoupil Alkmaar.

Benfica Lisabon - Tottenham 2:2 (1:0)

Branky: 34. Garay, 90.+5 Lima z pen. - 78. a 79. Chadli. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). První zápas 3:1, postoupila Benfica.

Valencie - Ludogorec Razgrad 1:0 (0:0)

Branka: 59. Alcácer. Rozhodčí: Sidiropulos (Řec.). První zápas 3:0, postoupila Valencie.

Neapol - Porto 2:2 (1:0)

Branka: 21. Panděv, 90.+2 Zapata - 69. Ghilas, 76. Quaresma. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). První zápas 0:1, postoupilo Porto.

Salcburk - Basilej 1:2 (1:0)

Branky: 22. Soriano - 50. Streller, 60. Sauro. Rozhodčí: Gräfe (Něm.). ČK: 86. Alan - 9. Suchý. První zápas 0:0, postoupila Basilej.

Betis Sevilla - FC Sevilla 0:2 po prodl. (0:2, 0:1), pen. 3:4

Branky: 20. Reyes, 75. Bacca. Rozhodčí: Proenca (Portug.). První zápas 2:0, postoupil FC Sevilla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy