Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Fotbalová rozhodčí Damková: Pískat finále na olympiádě je jako vyhrát zlatou

Praha - Dagmar Damková se stala nejúspěšnější českou fotbalovou rozhodčí, odpískala olympijské finále ženského fotbalu. Předtím soudcovala i finále mistrovství světa, olympiáda je však nejvyšší metou, kterou může fotbalová rozhodčí dosáhnout.

Dagmar Damková
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Damková, v civilním zaměstnání učitelka angličtiny, byla v Pekingu již loni na mistrovství světa ženské kopané, atmosféra olympiády byla ale samozřejmě jiná: "Je to mnohem více sledované, s nesrovnatelnými bezpečnostními opatřeními. Beru to tak, že mistrovství světa byla taková příprava na olympiádu," říká Damková.

Pískat finále olympiády je pro rozhodčí vrchol kariéry, vyšší cíl už prakticky neexistuje: "Pro mě je to jako bych vyhrála zlatou medaili, většího ocenění už nikdy nemůžu dosáhnout," přiznává. Přitom její účast ve finále nebyla vůbec jistá, byla jí sama překvapená. Že pojede na olympiádu, se dozvěděla až dva měsíce před jejím startem a o soudcování finále až dva dny před zápasem.

Damková odpískala jako hlavní sudí na olympiádě v Pekingu čtyři zápasy, což bylo ze všech rozhodčí nejvíc. Přidělování utkání probíhalo na základě úspěšnosti předchozích zápasů a formy, která se zjišťovala během tréninků.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články