Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Manchester City je po výhře nad Tottenhamem v čele

Londýn - Fotbalisté Manchesteru City využili úterního zaváhání Arsenalu a poprvé od úvodního kola se dostali do čela anglické ligy. Úřadující vicemistři dnes zvítězili na hřišti Tottenhamu jednoznačně 5:1 a mají jednobodový náskok před Arsenalem, který o den dříve remizoval 2:2 v Southamptonu. O další dva body zpět je Chelsea, která ztratila body remízou 0:0 s osmnáctým West Hamem.

Slavící hráči Manchesteru City
zdroj: ČTK/PA/ autor: Lynne Cameron

Za jasnou výhrou nasměroval Manchester City jeho nejlepší střelec Sergio Agüero, který v 15. minutě otevřel skóre svým patnáctým gólem v tomto ročníku. V Premier League se argentinský útočník trefil celkově popadesáté.

Jednobrankový rozdíl ve skóre vydržel do 50. minuty, kdy byl domácí Danny Rose vyloučen za faul na Edina Džeka a Yaya Touré z penalty zvýšil. Vzápětí skóroval i Džeko. Po snížení Etienna Capoueho dorazili oslabeného soupeře Stevan Jovetič a Vincent Kompany. Černohorský útočník Jovetič dal svůj první gól v anglické lize od letního příchodu z Fiorentiny za 22 milionů liber.

Slavící hráči Arsenalu
zdroj: imago sportfotodienst

Manchester City málem zopakoval šestibrankový příděl, který Tottenhamu nadělil před dvěma měsíci. Po 23 kolech mají svěřenci trenére Manuela Pellegriniho na kontě už 68 gólů, o dva více než za celý loňský ročník.

Chelsea měla proti West Hamu jednoznačně navrch, ale španělský gólman Adrián i s pomocí brankové konstrukce útokům favorita odolal. Petr Čech na druhé straně měl v dešti výrazně méně práce.

Petr Čech v dresu Chelsea
zdroj: AP autor: Scott Heppell

Dobrou formu z poslední doby potvrdil Sunderland, který porazil Stoke 1:0 a udělal další krok k záchraně. Na dnešního soupeře ztrácí překvapivý finalista Ligového poháru na 17. příčce jen bod. Obránce Ondřej Čelůstka odehrál za vítěze druhý poločas.

Arsenal hrál bez nemocného českého záložníka Tomáše Rosického a přišel o sérii sedmi vítězství. Navíc teprve podruhé za posledních 22 zápasů inkasoval více než jeden gól. Vedle Southamptonu se to povedlo už jen Manchesteru City.

Southampton se ujal vedení po hlavičce stopera Josého Fonteho, ale Arsenal po změně stran otočil skóre díky Olivieru Giroudovi a Santimu Cazorlovi. Z vedení se však Kanonýři radovali jen dvě minuty, než srovnal Adam Lallana. Snahu Arsenalu o zvrat zastavilo vyloučení Mathieua Flaminiho, který dostal v 80. minutě červenou kartu za tvrdý zákrok.

Zaváhání Arsenalu využil Liverpool, který v derby s Evertonem jasně dominoval. Liverpool poslal do vedení hlavou kapitán Steven Gerrard, který tak dal Evertonu už osmý gól v kariéře, přičemž jen Aston Ville dal více (12). Ještě do poločasu pak dvěma rychlými góly zvýšil útočník Daniel Sturridge, při druhém parádně přeloboval vybíhajícího brankáře. Sturridge skóroval už ve 12. zápase z 15 startů v této sezoně. Ve druhé půli navíc neproměnil penaltu.

Čtvrtý zásah přidal Luís Suárez, který vstřelil už 23. gól v sezoně a vyrovnal svůj výkon z minulého ročníku. Tehdy k tomu však potřeboval 33 zápasů, zatímco nyní jen 18. Rovněž se postaral o to, že Liverpool vstřelil v derby s Evertonem čtyři góly poprvé od roku 1972. Zároveň se protáhla série Evertonu bez výhry na hřišti Liverpoolu už na 14 zápasů.

United ztrácí na čelo "už jen" 12 bodů

Ztráta Arsenalu se hodila také Manchesteru United, který doma porazil Cardiff 2:0 a přiblížil se prvnímu místu na 12 bodů. V sestavě United se již objevila nejdražší posila v historii klubu Juan Mata. A španělský záložník si hned připsal asistenci u druhého gólu Ashleyho Younga.

V úvodu zápasu načal střelecký účet po dorážce Robin Van Persie. United tak neprohráli ani 28. zápas v řadě, ve kterém se nizozemský útočník zapsal mezi střelce. Pomohl tak United pokořit hranici 1 000 získaných bodů v historii Premier League.

Téměř dva měsíce čekali fotbalisté Swansea na další výhru v Premier League a dočkali se proti Fulhamu. Po výhře 2:0 poskočili na desátou příčku tabulky.

Výsledky 23. kola anglické fotbalové ligy

Manchester United - Cardiff 2:0 (6. Van Persie, 59. Young), Norwich - Newcastle 0:0, Southampton - Arsenal 2:2 (21. Fonte, 54. Lallana - 48. Giroud, 52. Cazorla), Swansea - Fulham 2:0 (61. Shelvey, 76. Chico), Aston Villa - West Bromwich 4:3 (12. Weimann, 24. Bacuna, 38. Delph, 64. Benteke z pen. - 4. Brunt, 9. vlastní Delph, 43. Mulumbu), Chelsea - West Ham United 0:0, Sunderland - Stoke 1:0 (18. Johnson), Tottenham - Manchester City 1:5 (59. Capoue - 15. Agüero, 51. Touré z pen., 54. Džeko, 78. Jovetič, 89. Kompany).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články