Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Stavbu brazilských stadionů provází hektické tempo i závan smrti

Rio de Janeiro – Brazílie má problémy s přípravami mistrovství světa ve fotbale v roce 2014. Nejméně tři stadiony nebudou hotové v termínu. Velký otazník visí hlavně nad arénou v Sao Paulu, kde se má konat zahajovací utkání šampionátu. Konstrukci poškodil minulý týden pád jeřábu. Dva lidé při něm zahynuli.

Spadlý jeřáb na stavbě stadionu v Sao Paulu
zdroj: ČT24

Jeřáb, pod kterým zemřeli, leží i po týdnu zabořený ve střeše stadionu. "Všichni jsou pořád v šoku z toho, co se stalo," přiblížil atmosféru jeden z dělníků.

Na stavbě se finišovalo. Jeřáb usazoval poslední část střechy. Podle nařízení Mezinárodní fotbalové federace mají být stadiony hotové do konce roku a pracovní tempo tomu odpovídá. "Pracuje se o víkendech i svátcích. Typická směna trvá 12 až 13 hodin," popsal svědek nehody Sergio Almeida.

Přípravy komplikují nehody na stavbách, zpoždění, ale také raketově rostoucí náklady. Stadiony stály v přepočtu už 70 miliard korun. To je pětkrát více, než byl původní plán.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lenky Nechvátalové a Václava Černohorského o brazilských stadionech

Například stadion v Brasílii je pro tamní obyvatele symbolem slávy i korupce. Metropoli a další brazilská města již dříve zachvátily nepokoje. Lidé vyčítají vládě, že předražené stadiony polykají peníze, které měly jít na zlepšení infrastruktury a veřejných služeb.

Podle fotbalových funkcionářů není důvod panikařit. "Problémy jsou tak nicotné, že až na jedinou výjimku můžeme prostě zavřít oči a říct, že všechno bude připraveno," prohlásil prezident FIFA Sepp Blatter.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články