Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalista Galásek se vrací do Ostravy

Ostrava - Tomáš Galásek, bývalý kapitán fotbalové reprezentace, se vrací do Ostravy. Odtud před 12 lety zamířil na zahraniční angažmá. Pětatřicetiletý záložník v klubu podepsal roční smlouvu.

Hráč, který po červnovém mistrovství Evropy ukončil kariéru v národním týmu, si hledal angažmá několik týdnů poté, co s ním po sestupu do druhé německé ligy přestali počítat v Norimberku. V Ostravě začal nezávazně trénovat na konci července a nyní se rozhodl pro definitivní návrat.

"Lákají mě ambice i kvalita Baníku, budeme hrát Pohár UEFA, v lize o nejvyšší příčky. A důležité bylo také to, že mě tady nikdo do ničeho netlačil, když jsem tady začal trénovat," uvedl na dnešní tiskové konferenci Galásek.

"Když jsem se nedávno vracel za rodinou do Norimberku, tak jsem byl na 80 procent rozhodnutý pro Baník. Můj návrat byl na začátku spíš jen sen pana Petery (šéf Baníku) a ani já tomu na začátku spíš nevěřil. Ale co jsem tady viděl, tak to v Baníku má budoucnost. To mě přimělo uvažovat o tom, že opravdu skončím v Baníku," pokračoval Galásek. V konečném rozhodování zavrhl i nabídky z Kypru či Řecka. "Na takové dobrodružství už nemám chuť," prohlásil Galásek.

Ostravský Baník za získání hráče, který v reprezentaci nasbíral 69 startů a zažil atmosféru dvou mistrovství Evropy a jednoho světového šampionátu, Norimberku nic neplatil. V bavorském klubu sice Galásek ještě měl platnou smlouvu, ale po sestupu do druhé ligy jej Norimberk uvolnil bez nároku na odstupné.

Galásek by si mohl odbýt návrat do české ligy už v sobotu, kdy Baník hostí aktuálního lídra ligové tabulky Brno. Galásek by se ve středu ostravské zálohy měl objevit s číslem 28. "Momentálně cítím, že bych hrát mohl. Jsem připravený odjet na předzápasové soustředění," řekl Galásek, jehož služby by rád využil i kouč Karel Večeřa. "Hlavně ale bude záležet na Tomášově pocitu," podotkl ostravský trenér.

Pokud zkušený defenzivní středopolař nastoupí, objeví se v české lize po dvanácti letech. Jeho odchod z Bazalů v létě roku 1996 byl hodně bouřlivý, protože Galásek si odchod do nizozemského Tilburgu doslova vyvzdoroval a s tehdejším ostravským vedením byl ve válce. Teď jsou ale nesváry zapomenuty a Galásek, který kromě Tilburgu zažil i angažmá ve slavném Ajaxu Amsterodam a nakonec Norimberku, prý cítí, že v mateřském klubu může pookřát.

"Skončil jsem v reprezentaci, tak mi zbude víc sil na klub. Cítím tady opravdu velkou motivaci. A také se moc těším na fanoušky," vzkázal Galásek, jehož jméno ostravské publikum skandovalo už před dvěma týdny při ligové premiéře s Kladnem, kterou Galásek sledoval ještě z tribuny. V konečném rozhodování prý bylo možná ze všeho nejtěžší přesvědčit rodinu, která si za dvanáct let zvykla na život v Nizozemsku či Německu. "Ale já z toho návratu určitě obavy nemám. Ale s rodinou jsme o tom debatovali hodně," připustil Galásek.

Česká liga se tak může těšit z dalšího velkého comebacku - už před Galáskem pražská Sparta přivítala záložníka Patrika Bergra s brankářem Jaromírem Blažkem, který stejně jako Galásek předčasně ukončil své angažmá v Norimberku, Teplice zlákaly ofenzivního záložníka Štěpána Vachouška, Žižkov zase zkušeného zadáka Petra Gabriela. A Mladá Boleslav získala útočníky Michala Papadopulose z Leverkusenu a Luboše Pecku, který hostoval v Cáchách.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články