Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Horváth: Třeba nás City podcení. Mohla by to být naše šance

Praha – Čtyřikrát v kariéře nastoupil Pavel Horváth proti anglickému celku a čtyřikrát odešel poražený, přičemž ani jednou jeho tým nevstřelil branku. Plzeňský kapitán však věří, že by si negativní bilanci mohl napravit ve středečním zápase Ligy mistrů proti Manchesteru City. Viktoriáni jsou sice jasným outsiderem, ale podle zkušeného záložníka by jim právě tento fakt mohl pomoci.

"Nemáme co ztratit, tohle jsou nejlepší zápasy. Přirovnal bych to k českému poháru, kdy zase naši soupeři proti nám nemají co ztratit. Všichni vědí, jaké jsou papírové předpoklady a že jsme v jasné pozici outsidera. Ale nevzdáme se a budeme bojovat. Každý bod by nám pomohl," řekl Horváth před odletem do Manchesteru.

Kouč Pavel Vrba: "Vždycky jsme chtěli jet do Anglie, vždy jsme toužili po zápase v Anglii. Anglie je Mekkou fotbalu, je to svátek. Z toho pohledu jsem rád, že Anglii zažiju."

V Anglii dosud nastoupil ke dvěma zápasům a v obou utrpěl porážku 0:3. Nejprve v roce 2000 se Slavií v Poháru UEFA proti Leedsu a pak před šesti lety se Spartou v Lize mistrů proti Arsenalu. Ani v dalších dvou duelech proti anglickým soupeřům zatím Horváthův tým neskóroval, naposledy prohrál v září v 1. kole skupiny s Manchesterem City 0:3. "Zatím proti anglickým týmům nula, třeba se to teď povede," podotkl Horváth.

Přestože Manchester s jistotou postupu zřejmě nenasadí obvyklou základní jedenáctku, Horváth to za výhodu nepovažuje. "Paradoxně by možná bylo lepší, kdyby nastoupili hráči, kteří hrají stabilně. Oni mají kádr široký, že i v "béčku" mají reprezentanty různých zemí. O nějakém slabém hráči se nedá vůbec mluvit," poznamenal Horváth.

"Věřím ale, že by z jejich strany mohlo dojít i k nějakému podcenění nebo polevení v koncentraci, protože už mají postup jistý. To by mohla být naše šance, ale museli bychom ji využít," přemítal.

Do branky City se po několika zápasech vrátí anglický reprezentant Joe Hart, který je známý svými občasnými chybami. "Musíme střílet zdálky točené střely, aby mu ty naše rány připadaly těžké. Uvidíme, třeba se mu zase něco nepovede," řekl s úsměvem Horváth.  

Věří, že se Plzeň poučí z prvního zápasu na západě Čech. V poločase držela bezbrankový stav, ale pak inkasovala rychle tři góly. "Musíme hrát líp než doma. Proti Bayernu Mnichov se nám první zápas taky nepovedl a odveta už chvílemi vypadala líp. Doufám, že s Manchesterem to bude stejné. Že předvedeme podobný výkon jako proti Bayernu, dáme nějaké góly a třeba nějaký bod odvezeme," konstatoval Horváth.

Jeho tým nemá po čtyřech kolech na kontě ani bod, stále se ale může posunout na třetí místo znamenající účast v jarní fázi Evropské ligy. Plzeň ztrácí tři body na CSKA Moskva a potřebuje, aby ruský celek v druhém středečním duelu skupiny prohrál doma s dalším jistým postupujícím Bayernem. Jinak by Viktoria musela bodovat v Manchesteru, aby udržela naději na třetí příčku do posledního domácího vystoupení proti CSKA.

"Pep Guardiola mi říkal, že tam vyhrají," usmál se Horváth s odkazem na kouče Bayernu. "Ale každý bod, který bychom přivezli z Manchesteru, by byl příjemný. Dal by nám další šanci do toho posledního zápasu," dodal Horváth.

Trenér Pavel Vrba odmítl, že by se pouštěl do podobných experimentů jako na půdě Bayernu Mnichov, kde hrál bez klasického útočníka s vysunutým záložníkem Danielem Kolářem. "Dvakrát jsme zkoušeli na sílu soupeře reagovat změnou rozestavení, a to na Fenerbahce a Bayernu. Ani jednou to nevyšlo, teď něco takového dělat nehodlám."

Při přípravě na zápas si bral inspiraci zejména z prvního vzájemného utkání z Plzně, ve kterém Viktoria prohrála 0:3. "Pouštěli jsme si sestřih z toho zápasu. Ukázali jsme si některé věci, ve kterých je Manchester hodně silný. Otázkou je, v jaké sestavě nastoupí, protože má náročný program. Každopádně chceme favorita pozlobit a doufám, že se nám to podaří," dodal Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články