Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Francouzskou ligu čeká velká stávka kvůli "milionářské dani"

Paříž - Francouzskou fotbalovou ligu přeruší na konci listopadu stávka klubů. Na poslední víkend příštího měsíce ohlásilo sdružení profesionálních klubů UCPF protest proti vládou chystanému zavedení takzvané "milionářské daně". Hrát by se neměla první ani druhá liga, celkem jde o dvacet zápasů. Ve francouzském fotbalu to bude první stávka od roku 1972. 

"Bude to víkend bez zápasů, kluby místo toho uspořádají den otevřených dveří. Jsme pevně rozhodnuti fotbal zachránit," oznámil šéf UCPF Jean-Pierre Louvel.

Komerční společnosti mají za své zaměstnance, kteří vydělávají přes milion eur ročně, od 1. ledna státu odvádět na daních a sociálním pojištění zhruba 75 % z části platu, která je přes milion.

Fotbalové kluby tvrdí, že nejsou klasickými firmami, a zákon by se na ně neměl vztahovat. Podle UCPF to pro profesionální kluby bude představovat zátěž v celkové výši 44 milionů eur; z toho polovina jde na vrub bohatého Paris St. Germain.

Čtyř klubů z Ligue 1 se prý daňové změny netýkají, protože takto placené fotbalisty v kádru nemají. Totéž platí pro všechny druholigové celky. Nad milion eur ve Francii údajně vydělává zhruba 120 fotbalistů.

Podle klubů nebudou francouzské týmy v případě zavedení konkurenceschopné v evropském srovnání, jelikož si nebudou moci dovolit špičkové hráče. Vláda na druhou stranu argumentuje, že by zákon měl platit pouze dva roky, budou existovat i stropy, které mají odvody udržet v rozumné míře. Návrh vlády má podporu 85 % populace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články